Hlavní obsah

Ostravská zoo získá nového samce onagera

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Ostravská zoologická zahrada by v nejbližší době měla získat nového chovného samce onagera - asijského osla, který je ze všech pěti poddruhů těchto zvířat tím nejohroženějším. Ve volné přírodě žije posledních asi 800 jedinců. Zoo Ostrava má aktuálně největší evropské stádo onagerů a jediné v ČR.

Foto: Profimedia.cz

Samec bude přivezen z francouzské zoo. Ilustrační foto

Článek

Mluvčí zahrady Šárka Nováková připomněla, že o starého chovného samce zoo přišla na konci loňského roku. Nový samec bude přivezen z francouzské Zoo Sigean. „Dobře vedený chov v zoologických zahradách může přispět k tomu, aby tito kopytníci nakonec nevymizeli z planety úplně a zůstali na Zemi i pro příští generace,” uvedla Nováková.

Chovné stádo onagerů v zoo nyní čítá 11 členů. Tvoří ho devět samic a dvě letošní mláďata - jeden sameček a jedna samička. Onageři v zahradě obývají jeden ze tří rozsáhlých výběhů safari - Persii. Výběh s nimi sdílí i další dva vzácné druhy kopytníků - daněk mezopotámský a gazela perská, která je největší asijskou gazelou.

Tučňák si v zoo krátí izolaci sledováním seriálů o tučňácích

Koktejl

„Zvířata v tomto výběhu mohou návštěvníci pozorovat z bezprostřední blízkosti, avšak pouze ze safari expresu. Safari expresem se mohou projet každý den v době od 10:00 do 16:40,” uvedla Nováková. Délka jedné jízdy je asi 15 až 20 minut. Nástupiště je pod výběhem žiraf.

Safari se v Ostravě otevřelo v roce 2014 a zahrnuje tři výběhy s celkovou rozlohou šest hektarů. Ve výbězích Afrika, Persie a Indie žije přes sto zástupců africké a asijské fauny ve více než deseti druzích.

Onager dříve obýval nížiny, pouště a polopouště od Íránu až po Afghánistán a Pákistán, dnes už se vyskytuje pouze v Íránu, kde je častou obětí pytláctví. Stádo onagerů tvoří především klisny a hříbata, zatímco hřebci se spíše straní a hájí své teritorium.

Reklama

Výběr článků

Načítám