Hlavní obsah

Ostravská zoo chce chovat tučňáky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostravská zoologická zahrada neusíná na vavřínech a chystá další rozvoj. V plánu jsou projekty, které přispějí k její ještě větší atraktivitě. Návštěvníci se tak konečně dočkají vytouženého pavilonu s tučňáky. Zoo má hotový projekt, stavba by mohla začít příští rok.

Foto: Foto - vizualizace - Jiří Šafařík

Pavilon bude umístěn v centrální části zoologické zahrady.

Článek

„Už máme připravenou projektovou dokumentaci. Než se ale vůbec začne stavět, tak je potřeba zajistit finance, musí proběhnout výběrové řízení na zhotovitele stavby a další věci. Cena expozice pro tučňáky byla vyčíslena na 127 milionů korun,“ sdělila Právu mluvčí ostravské zoo Šárka Nováková.

Dodala, že pavilon bude umístěn v centrální části zoologické zahrady. „A to na místě, kde dříve stávaly staré klece pro tygry ussurijské,“ upřesnila. Podle ředitele ostravské zoo Jiřího Nováka půjde o moderní chovatelsko-expoziční zařízení s velmi atraktivními zvířaty, což přispěje k rozvoji zahrady právě v jejím samotném centru.

Foto: Foto - vizualizace - Jiří Šafařík

Návštěvníci budou moci pozorovat tučňáky z mnoha vyhlídek, ale i pod vodou.

„Tučňáci jsou zástupci dosud u nás nechovaného živočišného řádu. Zvolili jsme navíc tučňáky brýlové, kteří patří k ohroženým druhům. Zúročíme tak naše bohaté zkušenosti v oblasti vodních technologií a zároveň budeme návštěvníkům prezentovat tajemný podvodní svět,“ líčil ředitel.

Návštěvníci si tak budou moci užít pozorování tučňáků brýlových z velkého množství vyhlídek a pohledových míst. „A to jak na souši, tak i pod vodou. Součástí nové expozice bude také velké akvárium s obrovskými starobylými rybami. Jedná se o tarpony atlantské,“ popisoval Novák.

Foto: Foto - vizualizace - Jiří Šafařík

Cena expozice pro tučňáky byla vyčíslena na 127 milionů korun

Kromě expozice pro tučňáky chystá ostravská zoologická zahrada i další projekty. Nedaleko vstupu do zoo má vzniknout pavilon Amfibiárium zaměřený na nejohroženější skupinu obratlovců: obojživelníky. „V plánu je i částečně průchozí expozice Andy a Austrálie se dvěma velkými voliérami. Vznikne na místě mezi stávající dětskou zoo a venkovním výběhem mandrilů. Chystáme se i vybudovat nové výběhy pro tygry ussurijské,“ shrnula mluvčí zoo.

FOTO: Zvířata v pražské zoo měla dýňové hody

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám