Hlavní obsah

Ostatky posledního tasmánského tygra měli celou dobu před očima. Zjistili to až po 85 letech

Hobart

Australští vědci vyřešili velkou záhadu, když po mnoha letech našli ostatky posledního kusu vyhynulého tasmánského tygra. Přitom je celou dobu měli v muzeu ve skříni.

Foto: Profimedia.cz

Fotografie posledního známého exempláře tasmánského tygra v hobartské zoo.

Článek

Ostatky posledního známého tasmánského tygra (vakovlk tasmánský, neplést s ďáblem medvědovitým, tedy tasmánským čertem), byly považovány za ztracené déle než 85 let. Nedávno se však našly v Tasmánském muzeu v Hobartu. Přitom šlo o exponát, o němž se celou dobu vědělo, jen nikdo netušil, že patří poslednímu kusu tohoto zvířete.

Poslední tasmánský tygr zemřel v hobartské zoo 7. září 1936. Byla to samice a její ostatky byly podle všeho převezeny do muzea, kde se však zanedlouho ztratily.

Výzkumník Robert Paddle a kurátorka expozice obratlovců Kathryn Medlocková však přišli na to, že kůže a kostra, které byly v muzeu uloženy v jedné ze skříní, patří právě poslední tasmánské tygřici.

Tasmánský tygr

Vakovlk tasmánský (Thylacinus cynocephalus) byl masožravý vačnatec, který žil původně na území Austrálie, Tasmánie a Nové Guineje. Tasmánský tygr se mu říká podle pruhů na hřbetu, ale lze se také setkat s označením tasmánský vlk. Byl posledním žijícím druhem čeledi vakovlkovitých, jejíž někteří zástupci podle fosilních nálezů žili již před miliony let.

Na pokraj vyhynutí se tasmánský tygr dostal již před zhruba dvěma tisíci let. K jeho úplnému vyhynutí přispělo i to, že jej lidé lovili, ale spekuluje se také o tom, že k tomu do značné míry mohl přispět i pes dingo coby konkurenční druh.

Ukázalo se, že za více než osm dekád zmatků může zejména chaos v záznamech a katalogizaci. Kvůli této blažené nevědomosti se tak ostatky čas od času objevily i na některé výstavě napříč celou Austrálií. Navzdory tomu, že šlo o exponát v nejlepším stavu, který mělo muzeum k dispozici, nebyl posílán na výstavy příliš často. Díky tomu zůstal velmi dobře zachován.

Po ostatcích posledního zvířete navíc dlouho nikdo ani moc nepátral. Když totiž poslední samice zemřela, mělo se obecně za to, že další kusy ještě žijí ve volné přírodě. Muzeum dokonce vypsalo odměnu 50 tehdejších australských liber tomu, kdo tasmánského tygra odchytí a přinese. Ale nikdo se nikdy nepřihlásil.

Nyní se však ostatkům dostane toho nejlepšího zacházení. Byly převezeny do zoologického oddělení Tasmánského muzea v Hobartu, kde jsou vystaveny v temnu a ve speciální vitríně, která zabraňuje blednutí a udržuje ideální hodnoty teploty, vlhkosti a dalších parametrů.

Konec jednoho mýtu

Objev ostatků posledního tasmánského tygra navíc vedl k rozbití jednoho velkého mýtu. Obecně se totiž dost rozšířil názor, že poslední exemplář tohoto zvířete byl samec. Dokonce mu kdosi dal i jméno Benjamin.

Podle doktora Paddla i doktorky Medlockové je to ovšem vědecky ničím nepodložený mýtus, který vytvořil bůhvíkdo. Každopádně pro tohoto neznámého autora ani jeden z vědců nenachází příliš vlídná slova.

Všechno to vychází z domněnky, že v hobartské zoo kdysi v minulosti žil tasmánský tygr pojmenovaný právě Benjamin. Tato teorie ovšem byla již dávno vyvrácena.

Přesun tasmánských čertů na australský ostrov způsobil vyhlazení tisíce tučňáků

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám