Hlavní obsah

Osmiletý chlapec chtěl platit dětskými penězi. Policie ho bude mít v evidenci do roku 2032

Novinky, tcs

O tom, jak zkostnatělý policejní systém může ovlivnit budoucí život, vypovídá případ, který se odehrál ve švýcarské vesnici Dietgen. Osmiletého chlapce vyšetřovala policie, protože se v obchodě zeptal, zda může zaplatit dětskými penězi. I když nebyl obviněn, policejní záznam bude mít do roku 2032.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Případ se odehrál na sklonku dubna, s odvoláním na švýcarská média o něm ve čtvrtek informoval britský Guardian. Vše však začalo už v březnu, kde na masopustu v nedalekém Sissachu děti dostávaly dětské peníze.

Šlo o napodobeniny bankovek čínské výroby, které jsou symbolicky páleny při pohřbech, aby měl nebožtík šťastný posmrtný život. Na karnevalu jej však dostávaly děti. I když byly bankovky označeny číselnou hodnotou a označením euro, byly vytištěny na běžném papíře a byly opatřeny čínskými nápisy.

Na konci dubna se osmiletý chlapec, jeho o dva roky starší bratr a jejich kamarádka, vydali do obchodu v Dietgenu, kde osmiletý chlapec ukázal dětské bankovky a zeptal se, zda jimi může zaplatit.

I když byly bankovky očividně falešné a chlapec se zeptal, zda jimi platit může, zaměstnanci obchodu informovali policii. „Je to naše nařízení. Dostali jsme instrukce z našeho ředitelství, abychom tohle hlásili,“ uvedla pro švýcarské noviny Basler Zeitung manažerka obchodu Tanja Baumannová.

Focení a evidence v databázi

Policisté zazvonili na dveře chlapcovy rodiny 29. května. „Byli jsme informováni, že dítě s několika padělanými bankovkami se pokouší koupit zboží. Tudíž existovalo podezření, že by se padělky mohly dostat do oběhu,“ uvedla policejní mluvčí kantonu Basilej-venkov.

Muži zákona strávili v domě rodiny více než tři hodiny. S sebou si přinesli i fotografie z kamerových záznamů a provedli domovní prohlídku, při kterých zabavili dalších třináct dětských bankovek.

Falešná bankovka se Slovákům moc nepovedla, byl na ní nápis This is a fake

Koktejl

Malý chlapec i jeho bratr byli vyfoceni pro potřeby policejní databáze. Mladší z bratrů v ní bude evidován do roku 2032 a jeho čin bude v databázích zanesen jako „nabízení falešných peněz“. Navzdory tomu, že po důkladném vyšetřování dospěli policisté k závěru, že se chlapec nepokoušel bankovkami zaplatit záměrně.

Reklama

Výběr článků

Načítám