Hlavní obsah

Osiřelá gorila zemřela v náručí svého zachránce a pečovatele

Čtrnáctiletá gorila Ndakasi prožila krušný život. Byla jedním ze dvou mláďat zachráněných v roce 2007 po masakru její tlupy pytláky. Celý život trpěla zdravotními i psychickými problémy, které jí neumožňovaly vrátit se do divoké přírody. Přesto díky pečovateli Andreovi Baumovi prožila život plný lásky a něhy. Ten skončil letos 26. září, gorila vydechla naposledy v Baumově náručí.

Foto: Virunga National Park

Poslední okamžiky Ndakasi

Článek

Dojemnou fotografii z posledních chvil samice zveřejnil konžský Národní park Virunga. Ndakasi tam prožila spolu s dalšími sirotky celý život.

V roce 2019 zaujalo celý svět selfie ošetřovatele Baumy s Ndakasi a Ndeze, které byly obě zachráněny v roce 2007. Zvířata nezvykle po vzoru lidí, jejichž chování kopírovala, stála vzpřímeně.

Ndakasi a Ndeze byly zachráněny v roce 2007 ve věku pouhých dvou, respektive čtyř měsíců po brutálním masakru několika gorilích tlup v Demokratické republice Kongo.

Gorilí mláďata zapózovala se svými zachránci

Koktejl

Vyvraždění tlup neměli očividně na svědomí klasičtí pytláci, protože nevzali maso ani části těl jako trofeje. Mláďata byla nalezena, jak se zoufale drží mrtvých těl svých matek, pytláci by je určitě vzali a snažili se je prodat na černém trhu.

Masakr přinesl alespoň něco dobrého. Konžská vláda vynaložila podstatně větší úsilí do ochrany goril.

Obě mláďata se nejprve dostala do péče Gorilího fondu Dian Fosseyové, pomoci bylo ale zapotřebí přímo na místě. Nebyla to první a bylo jasné, že ani poslední mláďata, která potřebovala v Kongu péči.

Foto: Virunga National Park

Zachráněné gorily zapózovaly se svým zachráncem.

Několik strážců Národního parku Virunga proto bylo vytrénováno na prvotřídní pečovatele, kteří se o mláďata zvládnou postarat. Andre Bauma byl jedním z nich, dostal na starost Ndakasi.

Život plný zdravotních problémů

Navzdory tomu, že byl muž a k tomu navíc člověk, Ndakasi ho brala jako svou matku.

V průběhu let přibylo pečovatelům několik dalších gorilích sirotků, vztah Ndakasi a Baumy byl ale výjimečný. Byla na něj fixovaná víc než ostatní gorily na své ošetřovatele.

Foto: Profimedia.cz

Ndakasi pár týdnů po záchraně v roce 2007

Možná to bylo tím, že Ndakasi od začátku trpěla psychickými i zdravotními problémy. Od roku 2011 ji sužovala infekce trávicího traktu, která se neustále vracela.

Velké zdravotní problémy trápily i jiné členy gorilího útulku, kam se dostávali v často velmi zbídačeném stavu. Řada jedinců uhynula krátce poté, co do útulku přišla.

Foto: Profimedia.cz

Andre Bauma s Ndakasi v dokumentu z roku 2014.

Ndakasi na čas ztratila své ochlupení a zhubla, postupně se se svými problémy ale dokázala vypořádat.

Stala se sebevědomější a nevyžadovala tolik péče. V dobrém rozmaru je zachycená v roce 2019 na fotografii, která oběhla svět. Pouto, které ji pojilo s Baumou, však nikdy nezpřetrhala.

Jeden ze symbolů ochrany goril

Letos se její stav opět výrazně zhoršil. Vydechla naposledy ve svých 14 letech v náručí Baumy.

„Byla to Ndakasina povaha a inteligence, která mi pomohla uvědomit si spojení mezi lidmi a lidoopy a to, proč musíme udělat, cokoliv je v našich silách, abychom jim pomohli,“ uvedl Bauma.

„Jsem hrdý, že jsem ji mohl nazývat svou přítelkyní. Miloval jsem ji jako dítě a její povaha mi vyčarovala na obličeji úsměv pokaždé, když jsem s ní byl v kontaktu,“ dodal zarmoucený ošetřovatel.

Vědci zaznamenali první smrtelné útoky šimpanzů na gorily

Koktejl

Národní park Virunga je jedním z míst s největší biodiverzitou na světě a také poslední větší výspou goril horských. Život Ndakasi symbolicky zastřešuje éru, kdy se šance na přežití goril obrátila k lepšímu.

Masakr, který přežila, odstartoval éru zvýšené ochrany těchto zvířat. V roce 2007 byl odhadován počet goril horských na 720, v době smrti Ndakasi stoupl počet jedinců ve volné přírodě na 1063.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám