Hlavní obsah

Osamělý válečný veterán ke 105. narozeninám dostal tisíce přání od cizích lidí

Ernest Horsfall patří k posledním žijícím mužům, kteří se účastnili bojů za druhé světové války. Při bombardování jen těsně unikl smrti a přežil i všechny své příbuzné. Ke 105. narozeninám mu popřály tisíce lidí z celé Británie, včetně britského premiéra.

Válečný veterán už nemá žádné příbuzné. Ke 105. narozeninám dostal tři tisíce přání od cizích lidí.Video: AP

 
Článek

Ernest Horsfall oslavil své 105. narozeniny v pátek 21. dubna a značnou část tohoto dne strávil čtením gratulací, které mu poslaly zhruba tři tisíce lidí. Prsty v tom měla organizace, která se stará o britské válečné veterány. Zveřejnila totiž výzvu, aby lidé panu Ernestovi k narozeninám popřáli, ale tak velkou odezvu nečekal vůbec nikdo.

Není tedy divu, že po otevření všech přání se oslavenec těšil, až stráví nějaký čas se svou 63letou přítelkyní Margaret. Ta za ním přiletěla z Islandu, aby spolu mohli strávit tento výjimečný den, uvedla agentura AP. Žádné příbuzné už bohužel nemá, jeho sestra i syn již zemřeli, a tak dnes žije v pečovatelském domě.

Ernest Horsfall se narodil v roce 1918 a u armády sloužil v letech 1940-1946. Sice nebojoval přímo v poli, protože byl technik, ale byl nasazen přímo v místech bojů. Nejprve se podílel na obraně Londýna, poté byl odvelen do severní Afriky a na konci války působil v Itálii. Staral se o tanky a další válečnou techniku.

Psí známka z rýžového pole se po 57 letech vrátila rodině veterána z Vietnamu

Koktejl

K dosažení tak vysokého věku mu pomohla i náhoda. Nad hlavou mu často létaly nacistické bombardéry a viděl mnoho zraněných a mrtvých spolubojovníků. „Jednou dostala zásah naše budova a zemřelo tam šest mých kamarádů. Měl jsem štěstí, že jsem zrovna neměl službu,“ vzpomíná pan Horsfall na hrůzy války.

Popřál mu i premiér

Ale mnoho toho zažil i mimo bojiště. Například se až po čtyřicítce začal učit létat a roky pak pracoval jako soukromý pilot. Létal až do neuvěřitelných 93 let, kdy ho již žádná instituce nechtěla pojistit.

Zažil 27 britských premiérů a s některými se i osobně setkal. Ostatně ten současný, Rishi Sunak, byl také mezi letošními gratulanty. Nejraději však vzpomíná na Borise Johnsona, se kterým se setkal asi třikrát a vždy si spolu pěkně popovídali.

A jeho recept na dlouhý život? „Musíte vždy být tak šťastní, jak to jen jde,“ má pan Ernest v tomto pohledu zcela jasno.

Francouzskému lékaři je 101 let a stále vesele ordinuje

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám