Hlavní obsah

Psí známka z rýžového pole se po 57 letech vrátila rodině veterána z Vietnamu

Desátník Larry Hughes ztratil svou vojenskou známku v roce 1966, když sloužil v oblasti vietnamské provincie Da Nang. Po čase ji našli místní obyvatelé na rýžovém poli a na konci minulého týdne ji dostala zpět Larryho rodina.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Larry Hughes v roce 1966 sloužil ve Vietnamu coby příslušník námořní pěchoty. Po návratu však o válce příliš nemluvil a nikdy se ani slovem nezmínil, že by v bojích ztratil svou identifikační známku.

V říjnu minulého roku se do provincie Da Nang vypravili bývalý senátor za Virginii Jim Webb s profesorem univerzity Notre Dame Michaelem Deschem a vzali s sebou několik studentů. Když tam zkoumali místo, které za války sloužilo jako dráha pro letadla amerických ozbrojených sil, přišel k nim jeden vesničan a řekl, že má několik amerických vojenských známek.

Larry Hughes na dobových snímcích

Známek bylo celkem šest a našly se v průběhu let při pracích na rýžových polích. Profesor Desch se muže zeptal, zda by si jednu známku nemohli vzít, a tak se identifikační prvek Larryho Hughese dostal zpět do Ameriky.

„Řekl jsem si, že toho člověka musíme najít. Je to přece tak symbolické,“ řekl později stanici Fox 13 Jim Webb, jenž na konci osmdesátých let stál také v čele amerického námořnictva. S výpomocí Pentagonu zjistil, že Larry Hughes již zemřel, ale že na Floridě stále žijí jeho sestra a syn. Na konci minulého týdne jim tak známku mohl odevzdat.

Svět to potřebuje

Larryho sestra Patricia Hughesová Prickettová tomu nemohla ani uvěřit a bylo to pro ni jako cesta zpět v čase. „Vždycky jsem byla na Larryho moc pyšná a jsem ráda, že se mu dostalo uznání,“ řekla.

Podle jejího názoru totiž její bratr o válce moc nemluvil, protože měl pocit, že službu veteránů z Vietnamu společnost neoceňuje.

Zároveň dodala, že návrat Larryho známky bere jako poučení pro nás pro všechny. S tím souhlasí i Larryho syn Carl: „Naše země se nenáviděly a podívejte se, jak to vypadá dnes. Jak rychle se dá vybudovat přátelství. A právě to svět potřebuje, aby spolu všichni dokázali vycházet a měli se rádi.“

Mírová dohoda vietnamskou válku neukončila

Historie

Reklama

Výběr článků

Načítám