Hlavní obsah

Opustili civilizaci a našli štěstí v lesích. Kanadská rodina vyžije téměř bez peněz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Misty a Bryce Murph'Ariensovi zjistili, že ve městě, kde žili, nejsou šťastní. Rozhodli se proto přemístit na venkov, kde úspěšně žijí spolu se dvěma dcerami, které se jim tam narodily, už 15 let. Mottem jejich života je udržitelnost a rodinné štěstí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Rodina utekla od civilizace, výrazně tak snížila životní nákladyVideo: Reuters

 
Článek

Rodina Murph'Ariensových žije uprostřed lesů v Durhamu v jižním Ontariu v Kanadě. Nevlastní auto, elektřinu získávají prostřednictvím solárních panelů na vlastníma rukama postaveném hliněném domě a vodu čerpají ze studny, kterou si vykopali.

Jedí to, co si vypěstují a vychovají. Aby mohli dopravně obsloužit drobné podnikání, které provozují, zapřáhnou koně, nebo sednou na bicykl.

Srbský poustevník žije v jeskyni s dvousetkilovou bachyní

Koktejl

Oba manželé tvrdí, že je jejich život naplňuje štěstím. Dnes 36letá Misty a 46letý Bryce se potkali v roce 2004 v půlmilionovém městě Hamilton, kde se oba živili jako kuchaři. Oba ale zjistili, že jim ke štěstí něco schází. Začali jezdit o víkendech za Bryceovou babičkou do Durhamu a našli chybějící dílek skládačky.

Po přestěhování přišla úleva

Pár trávil na venkově každý volný víkend, 54 víkendů v řadě. Oba pochopili, že to je ona životní změna, kterou chtějí udělat a rozhodli se v roce 2006 přestěhovat do Durhamu na trvalo.

„Sotva jsme se přestěhovali, pocítila jsem úlevu. Často jsem trpěla migrénami. Za ani ne půl roku, co jsem strávila na venkově, bolest hlavy úplně odezněla,“ vzpomíná Misty.

Za minimální životní náklady

Tři roky se učili všechno, co potřebovali vědět o tom, jak udržitelně hospodařit a v roce 2009 se odhodlali pořídit si starou zchátralou nemovitost uprostřed lesů v kraji, který si tolik zamilovali.

Jednalo se o polorozbořené stavení, zarostlé a plné všemožného odloženého haraburdí. Za čtyři měsíce vybudovali hliněné stavení, v kterém žijí dodnes i se svými dcerami.

Jak naučit děti rozumně zacházet s penězi

Děti

Starší Sage je 7 let, mladší Auroře 5. Obě děvčata vyučuje jejich matka doma. Učí je prý podle běžných osnov a nádavkem je zasvěcuje do tajů provozování udržitelné domácnosti. Rodina si totiž vystačí téměř bez peněz.

Za celý rok prý Murph'Ariensovi neutratí více jak 15 tisíc kanadských dolarů, tedy zhruba čtvrt milionu korun. To je o 70 tisíc dolarů méně (1 250 000 korun), než kolik činí průměrné náklady čtyřčlenné domácnosti v provincii Ontario.

Takový život nemusí být pro každého, přiznává Bryce

Peníze získávají Murph'Ariensovi tak, že rozvážejí produkty, které se jim podařilo vypěstovat, po okolí. To zvládnou na kole a pomocí koňského povozu. Se svým způsobem života jsou tak nadmíru spokojeni a tvrdí, že nalezli rodinné štěstí.

Ideální na útěk z civilizace. Ve Skotsku se draží odlehlý ostrůvek

Cestování

„Myslím, že hlavní rozdíl oproti ostatním není v tom, co děláme, ale proč to děláme. Zatímco většina lidí vydělává peníze, aby si mohla zajistit životní potřeby, my si zajišťujeme životní potřeby rovnou,“ popisuje Bryce.

„Samozřejmě, že ani my se bez peněz neobejdeme, ale to, co každý den děláme, je, že se pokoušíme žít naše životy způsobem, který je udržitelný a který nás naplňuje,“ dodává Bryce a přiznává, že takový způsob života nemusí být pro každého. Pro něj a jeho ženu však prý znamená už 15 let trvající životní štěstí.

Reklama

Výběr článků

Načítám