Hlavní obsah

Oblovce Míle se při nešťastném pádu rozbila ulita, unikátním zákrokem jí zachránili život

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Svému chovateli, autistickému chlapci, spadla na zem a rozbila si část ulity. Zranění oblovky Míly nesl hoch velmi těžce, vše ale vypadá na dobrý konec. Život oblovce zachránily lékařky z brněnské Veterinární univerzity. Na Klinice chorob ptáků, plazů a drobných savců se stala jejich prvním bezobratlým pacientem.

Foto: archiv Veterinární univerzity Brno

Oblovka Míla je domácí mazlíček. Růžová hmota je provizorně vyrobená ulita při náročném veterinárním zákroku

Článek

Úraz ohrožoval oblovce život. Rozbitím ulity se u ní obnažila měkká svalnatá noha, a dokonce části vnitřních orgánů. Ty naštěstí zůstaly překryty tenkou membránou, riziko poranění bylo ale dál velké.

„Vypadalo to špatně, ale naštěstí je u Míly teď velká šance na úplné uzdravení,“ řekla Novinkám a Právu veterinární lékařka Hana Černochová.

Foto: archiv Veterinární univerzity Brno

Oblovka Míla s veterinárními lékařkami Hanou Černochovou (vlevo) a Evou Čermákovou

Ta se spolu s kolegyní Evou Čermákovou pustila do technicky náročného zákroku, při němž odstranily střepiny z poškozené části ulity, ošetřily ránu a následně speciální rychleschnoucí pryskyřicí tvrzenou UV zářením vyrobily na poškozené části ulitu novou.

Tato hmota se používá například u ptáků při ošetřování poškozených zobáků.

Časem ulita doroste

Pod skořepinou časem naroste nová část ulity, takže uměle vytvořené krytí časem samo odpadne. Spokojená pacientka se po zákroku pustila do salátu, což je neklamné znamení, že se jí daří dobře.

„Už je v domácím léčení,“ dodala s úsměvem Černochová.

Oblovky jsou suchozemští plži, kteří dorůstají velikosti až 30 centimetrů. Jejich domovinou jsou tropické deštné lesy střední Afriky. Stále častěji jsou ale chovány i jako domácí mazlíčci.

Podivný přírůstek u divočáků v brněnské oboře. Pro netradiční zbarvení selat není vysvětlení

Koktejl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám