Hlavní obsah

Nudíte se? Pětidenní jahodové sympozium vás dorazí

Novinky, Markéta Klánská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Teploty se stále pohybují kolem bodu mrazu, v Číně se ale začervenaly jahody. Peking se totiž stal hostitelem Mezinárodního jahodového sympozia, největší "jahodové události", kterou pěstitelé přirovnávají k olympijským hrám. Do městské čtvrti Čchang-pching se tedy tuto sobotu začali sjíždět vědci, výrobci i spotřebitelé z celého světa, aby společně vzdali hold "červenému pokladu".

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Sympozium o jahodách je pro pěstitele něco jako olympiádaVideo: Reuters

 
Článek

Čína je v současné době jahodovou velmocí. Vyprodukuje asi 1,1 miliónu tun sladkých plodů ročně. Zřejmě právě proto se Peking stal prvním asijským městem, které přilákalo tradiční pětidenní akci konanou pouze jednou za čtyři roky.

Nejlidnatější stát světa se tak zařadil za Itálii, USA, Nizozemsko, Finsko, Austrálii a Španělsko, tedy země, ve kterých se vědecké zasedání o jahodách již od roku 1988 konalo.

Letošní akce je považována za největší v historii. V pavilónu nazvaném Expo Garden se sešli zástupci z 60 různých zemí a regionů a každý si přišel na své. Vystavovaly se nejnovější "jahodové" technologie, přednášelo se o nových pěstitelských metodách a představovaly se neobvyklé druhy jahod. Zkrátka nepřišly ani malé děti, které si mohly vyrobit jahodový dort dle vlastních představ.

Inteligentní skleník a "užitečný" robot

V očích návštěvníků asi nejvíce zazářil inteligentní skleník plný malých bílých boxů, ve kterém jsou jahody pod neustálým dohledem citlivých senzorů. Hřejivý aplaus získal i robot, který předvedl, jak šikovný umí být při sběru jahod. Dokáže totiž analyzovat zralost a trhá tak jen ty nejčervenější jahody. Nutno ale dodat, že by se při velkovýrobě zatím příliš neuplatnil, pracuje totiž s velkou rozvahou.

Agentura Reuters má dobrou zprávu pro všechny "jahodáře", kteří pětidenní sympozium nestihli. Pavilón Expo Garden bude totiž návštěvníkům Pekingu otevřený až do 30. června letošního roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám