Hlavní obsah

Nový trik, jak zpomalit agresivní řidiče: děsivá 3D iluze na silnici

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vancouver

V Kanadě přišli s podivným nápadem, jak zpomalit agresivní řidiče. Na silnici nakreslili realistický 3D obraz malé dívky, která se shýbá pro balón. Obraz se řidičům vyjeví, když jsou ve vzdálenosti 30 metrů. Jakmile přijedou blíže, vymizí. Podle expertů to však může být nebezpečné.

Článek

Tato zkušenost by mohla i ty nejneposlušnější řidiče rozhodit a přimět je zamyslet se nad tím, jakým způsobem řídí, míní autoři nového projektu, který by měl mít pozitivní vliv na bezpečnost dopravy v kanadském Vancouveru.

Spíš tím ale přímo způsobí něčí smrt, kontrují odpůrci.

Optickou 3D iluzi malé holčičky, která má přimět řidiče zpomalit, začala používat kanadská škola před svou budovou. Kouzlo je v tom, že pokud řidič pojede povolenou rychlostí 30km/h, tak stihne pohodlně zastavit ještě před obrazcem a navíc pravděpodobně pozná, že jde jen o iluzi.

Naproti tomu rychle jedoucí vozidlo zastavit nestihne a nesoustředěný řidič si může myslet, že skutečně přejel přes živou dívku. Obraz se sice ve vzdálenosti menší než 30 metrů začne "vpíjet" do silnice, avšak to řidič nemusí v rychlosti zaznamenat.

Po týdnu bude obraz odstraněn

Kritici si ale stojí za svým. Obraz malé holčičky může řidiče natolik překvapit, že mohou zašlápnout brzdu a tím způsobit dopravní nehodu. Může do nich jednoduše narazit za nimi jedoucí automobil.

Bezpečnostní experti tvrdí, že jde o ojedinělý způsob, jak naučit řidiče, že musí být v každém momentu připraveni i na neočekávané. Obraz bude na silnici po dobu jednoho týdne, poté budou experti vyhodnocovat, zda je tato forma upozornění na jízdu vysokou rychlostí účinná a bezpečná.

Reklama

Výběr článků

Načítám