Hlavní obsah

Norské úřady zvažují utracení oblíbené mrožice, pokud jí lidé nedají pokoj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oslo

Šestisetkilogramová mroží samice Freya, kterou mohli lidé v minulosti spatřit u břehů Británie, Dánska i Švédska, se letos v létě ve fjordu u Osla stala tak oblíbenou atrakcí, že ji ohrožuje přílišný zájem lidí. Úřady proto zvažují, že mrožici pro „její vlastní dobro“ nechají utratit, uvedl server BBC News.

BEZ KOMENTÁŘE: Norské úřady zvažují utracení oblíbené mrožice, ohrožuje ji přílišný zájem veřejnosti Video: AP

 
Článek

Samice, pojmenovaná po bohyni spojované s láskou a krásou, se proslavila vyhříváním na slunci, při kterém občas potopí čluny, na něž se škrábe. Mroži obvykle žijí v severněji položených oblastech, takže Freya vzbuzuje velkou zvědavost i zájem médií.

Foto: AP

Norské úřady zvažují utracení oblíbené mrožice, ohrožuje ji přílišný zájem veřejnosti.

Podle norského ministerstva pro rybolov se k mrožici lidé příliš přibližují, a to navzdory opakovaným varováním, že tím ohrožují zvíře i sebe. „Skutečnost, že se mrož stal atrakcí, zvyšuje potřebu dalších opatření. Největší obavy máme z toho, že by se lidé mohli zranit,“ řekla mluvčí ministerstva Nadia Jdainiová. Jednou z variant je přitom i eutanazie zvířete.

Úřady byly v minulém týdnu svědky několika potenciálně nebezpečných incidentů, včetně toho, že lidé s mrožem plavali. K Freye se také přibližovali s dětmi, aby si ji vyfotografovali, a házeli po ní věci. O těchto incidentech byla informována i policie.

Freya je vystresovaná

Možnost nebezpečného incidentu ale není jediným důvodem k tomu, aby úřady zakročily. Podle veterináře se zhoršil zdravotní stav mrožice, která kvůli zájmu lidí nemá dostatek odpočinku a je vystresovaná.

Mrožice Freya tráví léto u Osla

Koktejl

Kromě utracení zvířete je další možností i přesun mrože z fjordu u Osla. V současné době není zřejmé, kdy úřad přijme konečné rozhodnutí. Ministerstvo mezitím lidi žádá, aby se k Freye nepřibližovali a ani s ní neplavali.

Mroži jsou řazeni ke zranitelným živočišným druhům a jsou chráněni. Samci mohou vážit i tunu, samice kolem 700 kilogramů.

Na lidi obvykle neútočí, ale k několika vzácným incidentům již došlo. V roce 2016 zabil mrož v čínské zoo turistu a ošetřovatele. Turista si s tímto tvorem podle BBC pořizoval selfie, když ho mrož chytil a stáhl pod vodu. Totéž udělal s ošetřovatelem, který se turistu snažil zachránit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám