Hlavní obsah

Newyorská zoo představila mládě vzácného stromového klokana

Zoologická zahrada v newyorském Bronxu tento týden poprvé představila veřejnosti mládě vzácného stromového klokana Matschieova. Mládě má po narození pouhý centimetr, váží asi gram a ihned musí přelézt do matčiny kapsy. Z té začne opatrně vykukovat asi po sedmi měsících, kdy je možné ho zahlédnout. Právě tak starý je teď klokánek, který se v pátek poprvé ukázal v Bronxu.

BEZ KOMENTÁŘE: Newyorská zoo představila mládě vzácného stromového klokanaVideo: AP

 
Článek

„Je to jedinečná příležitost pozorovat jednu z nejzajímavějších evolučních adaptací přírody,“ řekl Jim Breheny, ředitel Bronx Zoo.

„V této fázi vývoje bude mládě trávit spoustu času ve vaku své matky, ze kterého bude vystrkovat pouze hlavu. Jak bude dospívat, začne prozkoumávat okolí a začne trávit krátké časové úseky mimo vak,“ dodal.

Klokan Matschieův je největší stromový klokan na světě. Žije v korunách stromů v horských lesích v nadmořské výšce od zhruba 1200 do 4000 metrů nad mořem.

Klokani v pražské zoo mají plné kapsy mladých. Některá mláďata už vykukují ven

Koktejl

Podle klasifikace Mezinárodního svazu ochrany přírody (IUCN) je to ohrožený druh, ve volné přírodě žije asi 2500 exemplářů.

Klokan je první mládě svého druhu narozené v Bronx Zoo od roku 2008. Je výsledkem účasti zoo v programu společného chovu, který zastřešuje Asociace zoologických zahrad a akvárií.

Reklama

Výběr článků

Načítám