Hlavní obsah

Klokani v pražské zoo mají plné kapsy mladých. Některá mláďata už vykukují ven

Praha

Pražská zoo se pyšní devíti druhy klokanů. Letos navíc vítá velké množství mláďat, nejmladší přírůstek vykoukl na svět z vaku teprve před deseti dny. Návštěvníci se mohou těšit jak na roztomilá mláďata vykukující z vaků, ale také na ta, která už pobíhají okolo svých maminek samostatně.

Klokani v pražské zoo mají plné kapsy mladých. Některá mláďata už vykukují venVideo: Novinky

 
Článek

Nejnovějším přírůstkem se pyšní klokani rudokrcí. V expozici Darwinova kráteru bydlí společně s klokany obrovskými. „Máme celkem devět druhů klokanů, šest standartních, jak je všichni známe, od největšího klokana rudého po malinkého klokana parma. Pak máme jednoho tropického klokana, klokana Hagenova, a dva druhy z kategorie klokánků, což jsou ti nejmenší,“ vysvětlil Novinkám zoologický náměstek Jaroslav Šimek.

Zavírá pátá nejstarší zoo na světě. Pandemie byla posledním hřebíčkem do rakve

Koktejl

Ve výběhu klokanů rudých pobíhají aktuálně tři mláďata. Zajímavé je, že právě klokan rudý je největší druh, není jím klokan obrovský, i když to jeho přívlastek napovídá. Pozadu nezůstávají ani klokani Hagenovi, kteří mají momentálně dvě čerstvá mláďata.

Přesné datum narození nelze určit

„Kdy přesně se mládě u vačnatců narodí, se pozorovat nedá, rodí se totiž v embryonálním stavu. Je úplně holé, slepé, má vyvinuté pouze horní končetiny, na kterých má drápky, pomocí nichž se dostane z porodních cest do vaku. Tam teprve začne ten vývoj. Trvá okolo sedmi měsíců, po nichž začne mládě vykukovat,“ objasnil chovatel Davida Vala.

Foto: Novinky

Klokanům se v pražské zoo daří.

Klokaní matky jsou ve své roli opravdu zodpovědné, zvládnou vychovávat až tři generace mláďat najednou. „Samice dokáže mít jedno mládě ve vaku v embryonálním stavu, další mládě ve skupině, které se do vaku ještě vrací, a pak může mít ještě třetí, odrostlejší mládě, které už je plně samostatné, “ uvedl Vala.

Růžné druhy mléka

Další zajímavostí je, že samice má ve vaku čtyři mléčné struky. Je schopná do každého z nich pouštět jiné složení mléka. Dokáže ho tak produkovat více druhů podle specifických potřeb svých potomků. Mládě, které je ještě ve vaku, dostává výživnější verzi mléka než to, které už tráví čas i venku mimo vak. Takové starší mládě ochutnává už i jiné věci, například lístky bambusu, trávu a seno.

Klokan na střeše zaskočil australské záchranáře

Koktejl

Přestože jsou klokani vačnatci původem z Austrálie, v pražské zoo se pro ně podařilo vytvořit prostředí vhodné pro jejich život, a to natolik, že se jejich počet každým rokem rozrůstá. Nejen klokany mohou návštěvníci potkat v zoologické zahradě v pražské Troji každý den od 9 do 16 hodin. Od března se otevírací doba prodlužuje až do 17 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám