Hlavní obsah

Nepouštějte gorilám videa, žádá návštěvníky zoo v Torontu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vedení torontské zoo instalovalo u výběhu goril cedule s žádostí, aby návštěvníci na svých telefonech neukazovali primátům fotky a videa. Účelem je minimalizovat čas, který gorily tráví před obrazovkami.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Takzvaný screen time je doba, kterou lidé tráví sledováním různých obrazovek a displejů. Podle vedení torontské zoo se to však týká i goril. „Mnoho návštěvníků našim gorilám na svých telefonech skutečně ukazuje různé fotky a videa,“ tvrdí ředitelka Maria Frankeová.

Vedoucí chovatelka Hollie Rossová pak pro televizi CP24 upřesnila, že cílem zoo je, aby lidé mohli gorily pozorovat v co nejpřirozenějších podmínkách, s čímž se zírání do mobilů vůbec neslučuje.

„Zkrátka jen chceme, aby gorily mohly být gorilami,“ řekla Rossová. A doplnila, že fotky a videa na mobilech mohou na zvířata působit rušivě a ovlivnit jejich chování a vztahy v rámci gorilí skupiny.

Obsah musí být pod kontrolou

Vzápětí sice sdělila, že zatím žádné takové změny u goril nepozorují, ale už zaznamenali zatím ojedinělý případ čtrnáctiletého samce Nassira, jenž si již stihl na digitálním obsahu vybudovat jistou formu „závislosti“. Podle Rossové je videi fascinován, a kdyby mohl, sledoval by je nepřetržitě.

Videa však torontské gorily nemají zcela zapovězená. „Ale chceme si jen být jistí, že máme kontrolu nad obsahem. Je to podobné jako u dětí, také chcete, aby tam fungovala rodičovská kontrola,“ vysvětlila Rossová s tím, že Nassirovi gorilí kolegové mohou sledovat například přírodopisné dokumenty.

Nejstarší gorila na světě oslavila 66. narozeniny, průměrný věk překonala o více než 20 let

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám