Hlavní obsah

Nepijte jako my, stojí v poselství sovětských budovatelů nalezeném na Sibiři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Za stále aktuální považují v sibiřském Barnaulu čerstvě nalezené poselství, které budoucím potomkům zanechali sovětští budovatelé ve zdech někdejší továrny na nábytek. „Potomci! Buďte bdělí - a nepijte tolik jako my!” praví se v rukou psaném vzkazu od čtveřice vojenských ženistů, zjevně trápených kocovinou při stavbě továrny v září 1969.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Dobu na přelomu 60. a 70. let, později označovanou za „zlatý věk éry stagnace“ sovětského vládce Leonida Brežněva, vystihla slavná poema o ruském alkoholismu Venedikta Jerofejeva.

V ní se mimo jiné praví, že nejstrašnější chvíle v životě sovětského lidu nastává mezi úsvitem a – otevřením obchodů s vodkou.

Však také spotřeba alkoholu mezi lety 1952 až 1984 stoupla podle tamních médií z 1,9 na 14,2 litru čistého lihu na hlavu a rok.

Ale i v současnosti lékaři varují, že nemoci spjaté s nadměrným holdováním alkoholu každý rok připraví v Rusku o život půl miliónu lidí.

Vodka a alkoholismus je tak hlavní příčinou úmrtí obyvatel Ruska, připomněl server Newsru.com a dodal, že nikde na světě neexistuje takový rozdíl mezi úmrtností mužů a žen jako v Rusku.

Reklama

Výběr článků

Načítám