Hlavní obsah

Němečtí vědci učí chodit krávy na záchod

Proti klimatické změně se rozhodli bojovat vědci z Výzkumného institutu pro hospodářská zvířata v německém Rostocku velmi neotřelým způsobem. Rozhodli se, že krávy naučí chodit na nočník. To by mělo snížit emise oxidu dusného, který tato domácí zvířata vypouštějí do ovzduší, když vyměšují.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Němečtí vědci naučili za 15 dnů krávy chodit na wcVideo: AP

 
Článek

Oxid dusný je po metanu a oxidu uhličitém třetím nejdůležitějším plynem, co se týká zodpovědnosti za skleníkový efekt. A právě při vyměšování ho krávy vypouštějí do atmosféry. Němečtí vědci proto vytvořili speciální toalety, kam krávy mohou zajít a kde se podaří plyn zneutralizovat.

„Krávy jsou, podobně jako řada jiných hospodářských zvířat, velmi inteligentní. Proč by se neměly naučit chodit na záchod?“ ptá se pro The Telegraph Jan Langbein, zvířecí psycholog a jeden z autorů výzkumu.

Na farmě v Bangladéši mají celebritu. Nejmenší kráva světa přilákala tisíce zvědavců

Koktejl

Vědci výzkum prováděli na 16 kravách, přičemž u 11 z nich zaznamenali úspěch, když se zvířata naučila chodit do vyměšovací místnosti. Podle vědců jim to trvalo pouhých 15 dní.

Odměny a tresty

„Krávy jsme učili systém trestů a odměn,“ vysvětluje doktor Langbein a upřesňuje: „K trestání jsme nejdřív používali sluchátka, do těch jsme pouštěli nepříjemné zvuky, kdykoliv se krávy vymočily venku. Ale ony si z toho nic nedělaly, tak jsme je začali polívat vodou.“ Jako odměny prý vědci používali klasickou kombinaci hlazení a pochoutek.

Skoro třetině druhů stromů hrozí vyhynutí, stovky druhů jsou na pokraji zániku

Svět

Ve speciální toaletě, kterou krávy používají, by nemělo dojít k přeměně moči v oxid dusného, jako se tomu děje v případě kontaktu kravské moči s půdou. Nicméně i vědci přiznávají, že se jedná pouze o drobné vylepšení problému, který produkce oxidu dusného při chovu skotu představuje.

Chov skotu totiž celkově přináší do atmosféry více než čtyři miliardy tun oxidu dusného ročně. Produkce kravského mléka pak další 1,5 miliardy tun. To je dohromady více, než kolik činí celkové emise veškeré rostlinné výroby. A v rámci tohoto čísla má kravské vyměšování jen marginální podíl, většina znečištění vzniká při krmení, pastvě a ustájení.

Reklama

Výběr článků

Načítám