Hlavní obsah

Největší atrakcí malajsijské zoo je zrzavý kocour. Šéfuje výběhu kapybar

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zoologická zahrada Negara v malajsijském Kuala Lumpuru získala před zhruba třemi lety do svých chovů nečekanou hvězdu. Stal se jí zatoulaný kocour Oyen, jenž se zabydlel ve výběhu kapybar. Nyní je již oficiálním členem zoo se vším, co k tomu patří.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Nikdo vlastně neví, kdy přesně se Oyen do zoo „přistěhoval“, natož jak se původně jmenoval. Zaměstnanci jej zaznamenali v průběhu covidové pandemie, kdy se v zoo objevilo několik opuštěných koček a mezi nimi byl i zrzavý kocour, jenž se rozhodl natrvalo usadit ve výběhu kapybar. Oyen mu pak začali říkat proto, že jde zkrátka o jméno, které zrzavé kočky v Malajsii dostávají velmi často (patrně jde o zvukomalebnější zkomoleninu slova malajského slova oren – oranžový).

Nezvyklého obyvatele výběhu s kapybarami si brzy začali všímat také návštěvníci zoo a díky řadě fotek a videí na sociálních sítích se z něj postupně začala stávat celebrita. Nyní každý víkend chodí do zoo tisíce lidí, jen aby viděli Oyena.

„Je velmi oblíbený, 95 procent lidí sem chodí jen proto, aby ho viděli,“ cituje server Insider s odvoláním na místní list Bernama viceprezidenta zoo Roslyho Rahmata Ahmata Lanu.

Ten zároveň sdělil, že Oyen je dnes oficiálním členem zoo Negara, takže u výběhu kapybar dnes má i svou vlastní informační ceduli, chovatelé dbají na jeho stravu a jeho zdraví sledují veterináři.

Zakladatel nové linie

Viceprezident Lana také upřesnil, že zpočátku se Oyen choval odtažitě a zdrženlivě, ale nyní je již plně zabydlený a zvykl si na kapybary i lidi. „Takže kdyby někdy onemocněl, nebude problém ho léčit,“ dodal Rosly Lana.

Chovatelé dokonce plánují, že Oyenovi najdou partnerku a pokusí se odchovat specifickou linii koček, které budou snášet, či snad přímo vyhledávat soužití s kapybarami. Otázkou ovšem zůstává, jak bude král výběhu Oyen reagovat, když se v jeho kapybařím mocnářství objeví nějaký nový „nežádoucí element“.

V jeskyni pod krakovským hradem se zabydlel kocour, vylákali ho jako draka

Koktejl

Reklama

Související témata:
Kuala Lumpur

Výběr článků

Načítám