Hlavní obsah

V jeskyni pod krakovským hradem se zabydlel kocour, vylákali ho jako draka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V jeskyni pod kopcem Wawel v jihopolském Krakově se místo draka, který tam podle legendy kdysi žil, zabydlel mourovatý kocour. Podobně jako draka se ho z podzemí podařilo vylákat na potravu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

První informace o kočce v krasové jeskyni pod královským hradem Wawel, jenž je jednou z hlavních pamětihodností Krakova, se objevily před minulým víkendem. Vystrašené zvíře se ale nenechalo odchytit, uvedla televize TVN24. Pracovníci bezpečnostní agentury proto nechávali vstupy do Dračí sluje otevřené, aby kocour mohl odejít sám.

Odchyt se podařil až s pomocí krmiva v kleci, jejíž dvířka se zaklapnou, když do ní zvíře vleze. „Vyděšené zvíře se nechalo nalákat podobně jako wawelský drak na ovečku,“ uvedlo sdružení na ochranu zvířat.

Podle jedné z legend drak žijící ve sluji pod Wawelem chtěl, aby jednou týdně jako oběť dostával dobytek. Když lidé jeho požadavek nesplnili, začal požírat je. Bestii zabili dva bratři, kteří mu donesli zvířecí kůži vycpanou sírou. Drak se udusil.

Kocour z Dračí sluje skončil v útulku a dostal jméno Wawel (Dráček). Není to však jediný kocour, který se v Polsku v poslední době poněkud nečekaně stal hvězdou. Před časem byl nejlépe hodnocenou atrakcí ve Štětíně na severozápadě země Gacek, černobílý vypasený kočičí tulák žijící už léta v dřevěné budce v centru města.

Zrzavý černý pasažér. Letištní kontrola našla v kufru živou kočku

Koktejl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám