Hlavní obsah

Nejstarším mužem na světě se stal 111letý Brit, během týdne je už třetí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Merseyside

Svět má nového nejstaršího muže na světě, 111letého Johna Tinniswooda ze severoanglického Merseyside, píše agentura Reuters. Během týdne je už třetí, kdo se tímto titulem mohl pyšnit. Jeho předchůdce byl nejstarším mužem na světě jen dva dny a organizace Guinness World Records ho ani nestihla oficiálně zanést do záznamů.

111letý John Tinniswood si 4. dubna převzal titul nejstarší muž na světěVideo: Reuters

 
Článek

Někdejší účetní a zaměstnanec poštovních služeb Tinniswood se narodil 26. srpna 1912. Žije v pečovatelském domě a už více než půl století je v důchodu. Svou dlouhověkost považuje spíš za otázku štěstí, než že by ji něčemu přičítal.

„Buď žijete dlouho, nebo krátce, s tím nic moc nenaděláte,“ prohlásil ve čtvrtek při přebírání titulu. „Nemyslím si, že to můžeme příliš ovlivnit, i když něco málo závisí na způsobu života. Pokud nebudete moc jíst a budete cvičit mozek i tělo, měli byste je udržet mladé. Jinak budou chřadnout. Já bych mohl i v tomto věku kdykoliv vstát a pronést veřejný proslov,“ dodal.

Jeho strava prý nemá žádná specifika. Oblíbeným jídlem je fish and chips, tedy smažená ryba a hranolky. Dopřává si ho každý pátek.

Zemřel další nejstarší muž světa. Titul držel jen dva dny

Koktejl
Foto: Reuters

111letý John Tinniswood si 4. dubna převzal titul nejstarší muž na světě

Nejstarší jen dva dny

Na začátku tohoto týdne zemřel 114letý Juan Vicente Pérez Mora z Venezuely, který byl posledním oficiálním držitelem titulu nejstarší muž světa. Ten sice po něm připadl 112letému Gisaburovi Sonobemu z Japonska, jenže Asiat zemřel tak rychle, že se zapsání rekordu papírově nedočkal. Místo jemu byl certifikát rovnou udělen Tinniswoodovi.

Nejstarším mužem všech dob byl Japonec Jiroemon Kimura, který se dožil 116 let a 54 dní. Nejstarší žijící ženou i celkově nejstarším žijícím člověkem na světě je Španělka Maria Branyasová, která se narodila v roce 1907 a 4. března oslavila 117. narozeniny.

Zemřel nejstarší muž na světě

Amerika

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám