Hlavní obsah

Nejstarší žijící osoba na světě by mohla být v Brazílii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po nedávné smrti Japonky Kane Tanakaové se stala oficiálně nejstarší osobou na světě francouzská řádová sestra André, které je úctyhodných 118 let. Při lékařské prohlídce ovšem nyní narazili zdravotníci v Brazílii na osobu ještě starší. Maria Gomes dos Reisová se narodila 16. června roku 1900, mělo by jí tedy být 121 let.

Foto: Prefeitura Municipal de Bom Jesus da Lapa

Pokud jsou údaje pravdivé, měla by se Maria Gomes dos Reisová stát nejstarší žijící osobou na světě.

Článek

Brazilské úřady věří, že objevily nejstarší žijící osobu na světě. Došlo k tomu náhodou, při zdravotnické prohlídce. Zdravotnický personál ošetřoval ženu, která měla jako datum narození uvedené 16. června 1900.

Doklad ukazující datum narození:

To by znamenalo, že se jedná o nejstaršího člověka na světě. Maria Gomes dos Reisová se podle záznamů narodila před 121 lety v regionu Bom Jesus da Lapa ve vesnici Bella Vista. Tedy na tom samém místě, kde ji nyní ošetřoval zdravotnický personál.

Aspirovala by pomalu i na titul nejstarší osoby vůbec

Rodačka ze státu Bahia by se tedy měla podle úřadů stát nejstarší žijící osobou na světě. Tomuto titulu se přitom aktuálně těší francouzská sestra André, která titul přebrala po Kane Tanakové z Japonska.

Zemřel nejstarší člověk na světě

Koktejl

Jak zesnulá Tanaková, tak sestra André jsou ovšem mladší než Maria Gomes dos Reisová. Pokud by se úřadům podařilo prokázat, že všechny záznamy sedí a jsou v pořádku, aspirovala by de Reisová i na titul nejstarší žijící osoby vůbec.

Ověření by stálo necelých 19 tisíc korun

Jako nejdéle žijící člověk v dějinách je v Guinnessově knize rekordů vedena Francouzka Jeanne Calmentová, která zemřela v roce 1997 ve věku 122 let a 164 dní. K tomu Brazilka nemá tak daleko.

Nejstarším člověkem světa se stala francouzská jeptiška, která denně pije víno

Koktejl

Podle příbuzných, kterých má brazilská stařenka celou řadu, konkrétně 13 pravnoučat a 6 prapravnoučat, se navíc Maria Gomes dos Reisová těší stále dobré kondici.

Aby došlo k ověření a případnému zapsání ženy do Guinnessovy knihy rekordů, musela by její rodina nebo ona zaplatit 4 tisíce brazilských realů (tedy necelých 19 tisíc korun).

Reklama

Výběr článků

Načítám