Hlavní obsah

Nejsou bradavky jako bradavky, rozhodl americký soud

Novinky, tcs

Nejvyšší soud státu New Hampshire zamítl stížnost tří žen, které byly pokutovány za nevhodné odhalování na veřejnosti. Ženy si stěžovaly, že zákaz se vztahuje pouze na bradavky ženské, ale mužské bradavky nechávají zákonodárce v klidu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Případ Ginger Pierrové, Heidi Lilleyové a Kii Sinclairové, o kterém minulý týden Nejvyšší soud rozhodoval, se odehrál v květnu roku 2016 na pláži jezera Winnipesaukee ve státě New Hampshire.

První z výše uvedených dam byla pokutována za necudné odhalování, když na pláži cvičila jógu „nahoře bez“. Lilleyovou a Sinclairovou postihl stejný trest o několik dní později, když si na pláži na protest sundaly horní díl svršků. Policii na ženy zavolal jeden z dalších návštěvníků pláže.

Kia Sinclairová

Přivolaný muž zákona pak nařídil ženám se zakrýt. Když to odmítly, udělil jim pokutu ve výši 100 dolarů (2258 korun) pod podmínkou následného příkladného chování. Ženy porušily zákon státu New Hampshire, který zakazuje odhalovat ženská prsa, pokud je vidět byť jenom část bradavky.

Poté, co stížnost žen zamítl i Nejvyšší soud v New Hampshiru, dostal se případ před Nejvyšší soud Spojených států. Ženy ve stížnosti tvrdily, že zákon, na jehož základě jim byla udělena pokuta, porušuje 14. dodatek ústavy Spojených států, který tvrdí, že zákony musí být aplikovány na všechny. Zákon zakazující pouze odhalování ženských bradavek tak ženy považují za diskriminační.

Za nahotu na hotelovém pokoji se dočkal obřího odškodného

Koktejl

Soud se však s jejich názorem neztotožnil, ve svém zamítavém stanovisku uvedl, že celé znění zákona zakazuje veřejnou nahotu jak ženám, tak mužům. Pouze odlišně definuje, co je nahota u žen a mužů, a tato definice je založena na „tradičním chápání“.

Free the Nipple

Tři ženy z New Hampshiru nejsou prvními a rozhodně ani posledními, kterým odlišný přístup k nahotě na veřejnosti vadí. Už v roce 2012 vzniklo hnutí Free the Nipple během natáčení stejnojmenného filmu. Kampaně tohoto hnutí mají na rozdíly mezi chápáním nahoty upozorňovat.

Heidi Lilleyová

V roce 2019 si toto hnutí připsalo vítězství ve městě Fort Collins (Colorado), jehož radnice uznala, že ženy mohou chodit nahoře bez všude tam, kde mohou nahoře bez chodit i muži.

Anketa

Mají podle vás právo chodit ženy "nahoře bez" všude tam, kde tak mohou chodit muži?
Ano
84,4 %
Ne
15,6 %
Celkem hlasovalo 18085 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám