Hlavní obsah

Nejkrásnější fotky divočiny berou dech

Každoroční soutěž o nejkrásnější fotku divočiny Wildlife Photographer of the Year již zná své letošní vítěze. Porotce, které čekal náročný úkol vybrat z desítek tisíc fotografií tu nejpůsobivější, nakonec nejvíc oslovilo tření kaniců mramorovaných.

Foto: Jennifer Heyesová (USA) / Wildlife Photographer of the Year

Stvoření – vítěz kategorie Pod vodou a Absolutní vítěz: Vítězný snímek zachycuje tření kaniců mramorovaných v laguně ostrova Fakarava ve Francouzské Polynésii.

Článek

Více než 50 tisíc fotografií s celkem 95 zemí se letos zúčastnilo soutěže Wildlife Photographer of the Year, která se pořádá již od roku 1965 a jde o jednu z nejpopulárnějších a nejslavnějších soutěží tohoto typu na světě.

Minulé úterý byli slavnostně oznámeni vítězové celkem 19 kategorií i vítěz absolutní. Tím se stal snímek francouzského fotografa a biologa Laurenta Ballesty jménem Creation (Stvoření). Již pět let se Ballesta se svými kolegy každoročně vrací do laguny Farakava ve Francouzské Polynésii, aby zachytil tření kaniců, které se děje jen jednou za rok kolem červencového úplňku.

„Ta fotka funguje na tolika úrovních. Je překvapivá, energická a má nadpozemskou krásu. Rovněž zachycuje magický okamžik – vpravdě explozivní stvoření života – a nechává konec výměšku jiker na okamžik se vznášet v prostoru jako symbolický otazník,“ uvedla předsedkyně poroty Rosamund Kidmanová.

Soutěž uděluje ještě dětského absolutního vítěze. Tím se stal desetiletý Vidyun R. Hebbar za jeho fotografii pavouka Cyrtophora citricola.

Nejkrásnější fotky divočiny roku 2020

Koktejl

Rovná stovka nejkrásnějších fotografií soutěže je pak od 15. října vystavena v londýnském Přírodopisném muzeu, které je od roku 1984 spolupořadatelem soutěže. Následně se výstava podívá do Austrálie, Belgie, Kanady, Dánska, Německa, USA a dalších zemí. Česká republika mezi nimi chybí, ale na vítěze kategorií se alespoň můžete podívat v naší galerii.

Od 18. října se navíc rozběhl další ročník. Do soutěže může přispět svou fotografií kdokoliv.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám