Hlavní obsah

Nejkrásnější fotky divočiny roku 2020

Novinky, Tomáš Andres Skoupý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pořadí již 56. ročník fotografické soutěže Wildlife Photographer of the Year je za námi. Vítězné fotografie slavnostně vyhlásila vévodkyně Kate, manželka následníka britského trůnu prince Williama. Absolutním vítězem se stal tygr mazlící se se stromem, ocenění získaly i fotografie kahaua nosatého či kutilky písečné.

Foto: Sergej Gorškov (Rusko) / Wildlife Photographer of the Year

Objetí – celkový vítěz. Na fotografii je samice tygra ussurijského značkující si území v národním parku na ruském dálném východě.

Článek

Vzhledem ke koronavirové pandemii probíhalo vyhlašování vítězů netradičně. Vévodkyně Kate předtočila svůj projev v budově pořadatele soutěže, Přírodopisného muzea v Londýně, a záznam byl v úterý streamován na sociálních sítích.

Průběh jedné z nejznámějších fotografických soutěží světa však pandemie nijak neovlivnila. Do soutěže Wildlife Photographer of the Year přispělo na 49 tisíc lidí z celého světa. „Zručnost a kreativita letošních fotografií poskytují dojemný a fascinující vhled do krásy a zranitelnosti života na naší planetě,“ uvedla vévodkyně.

Foto: Profimedia.cz

Vítěze soutěže oznámila vévodkyně Kate.

„Díky vám všem, kteří jste se zúčastnili, za to, že jste nám ukázali kouzlo světa přírody a připomněli nám, že starost o naše životní prostředí a jeho cennou biodiverzitu nikdy nebylo tak důležitá,“ dodala vévodkyně, která pak vyhlásila jméno vítěze.

Vítězem se stala mazlící se tygřice

Šestičlenná porota v čele s Rosamund Kidman Coxovou, dlouholetou redaktorkou a spisovatelkou zaměřující se na přírodu a enviromentální témata, zvolili absolutním vítězem ruského fotografa Sergeje Gorškova s fotografií nazvanou Objetí.

V soutěži o nejkrásnější fotku divočiny zvítězil vyděšený svišť

Koktejl

Gorškovovi se podařilo vyfotit samici tygra ussurijského v okamžiku, který není lehké zachytit. Podobně jako jiné šelmy i tygři využívají pach, moč či chlupy ke značkování teritoria. Dobře jim k tomu slouží stromy, o které se labužnicky otírají. Právě mazlení tygřice se stromem uchvátilo porotu letošního ročníku soutěže nejvíc.

I dětské kategorie nabídly skvělé fotky

Oceněno bylo celkem dvacet fotografií v různých kategoriích. Ani letos nemohly chybět tři dětské – pro fotografy do deseti let věku, pro děti od 11 do 14 let a pro věkovou kategorii 15–17 let. V první kategorii zabodoval Španěl Andrés Luis Dominguez Blanco. Nedaleko svého domova zastihl bramborníčka černohlavého odpočívajícího na vikvi. Snímek pojmenoval výstižně Perfektní rovnováha.

Foto: Andrés Luis Domingo Blanco (Španělsko) / Wildlife Photographer of the Year

Perfektní rovnováha – vítěz kategorie do 10 let. Bramborníček černohlavý balancuje na stonku vikve.

V kategorii od 11 do 14 let se s fotografií s názvem Průměrné sousto umístil Sam Sloss z USA. Během potápění v Indonésii se mu podařilo objevit klauna očkatého vykukujícího ze sasanky.

Ze třetí kategorie pak vzešel celkový dětský vítěz. Stala se jím Liina Heikkinenová z Finska se svou dramatickou fotografií liščího mláděte, které vyhrálo boj se svými sourozenci o bernešku, kterou jim přinesla matka. S uzavřením letošního ročníku přišel i začátek ročníku následujícího.

Když vidíš příležitost, musíš se jí chopit. V soutěži o nejvtipnější fotku přírody zvítězilo odvážné lvíče

Koktejl

Zájemci o účast v soutěži mohou své příspěvky posílat do 20. prosince letošního roku. Již nyní je jasné, že se i napřesrok dočkáme úchvatných fotografií dokumentujících krásu světa kolem nás.

Reklama

Výběr článků

Načítám