Hlavní obsah

Nejdražší kuře na světě vypadá, jako kdyby se vylíhlo v pekle

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kuřata cemanské slepice na talíři příliš často neobjevíte. Jedná se především o bojové a nosné plemeno, které se chová v Indonésii a za které zájemci platí neuvěřitelně vysoké částky. Cena se může vyšplhat až na 5 tisíc dolarů (zhruba 100 tisíc korun) za pár.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nejdražšší slepice na světě má černou barvu peří, kostí i vnitřních orgánůVideo: Reuters

 
Článek

Historie vzácného plemene cemanské slepice se datuje od 12. století, kdy se začalo chovat na indonéském ostrově Jáva. Toto plemeno je typické díky genetické mutaci zvané fibromelanóza, kdy je černě zbarvené peří, kůže, zobák, ale i vnitřní orgány. Vejce jsou standardní krémová.

Náhodou vypěstoval nejdražší mango na světě, teď si musel najmout ochranku

Muži

V Indonésii se u černých kuřat věří, že mají magickou moc, a jsou považována za symbol štěstí. „Kvůli černé barvě má cemanská slepice mystický vzhled. Od nepaměti se používala k mystickým a šamanským rituálům,“ popisuje pro agenturu Reuters Tarmudi, majitel drůbeží farmy na Jávě a předseda Indonéské asociace chovatelů cemanských slepic.

V ČR se cemanská slepice chová od roku 2010

I když se ceny cemanské slepice vzácně mohou vyšplhat až na částky 5 tisíc dolarů (100 000 Kč), on sám prodává kuřata ve věku 8 měsíců až jednoho roku za částku 400 až 500 amerických dolarů, tedy 8 až 11 tisíc korun.

Foto: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: Nejdražší slepice na světě má černou barvu peří, kostí i vnitřních orgánů

Důvodem pro vysoké ceny tohoto drůbežího plemene je především jeho choulostivost a také nízká míra reprodukce. Zatímco běžné komerční nosnice snesou až 300 vajec ročně, v případě cemanské slepice je to necelých 80.

Procházka mezi komodskými draky? Indonéský projekt budí kontroverze

Cestování

Podle Tarmudiho je v poslední době o cemanskou slepici velký zájem zejména ze zahraničí. „Protože odesílání hospodářských zvířat je obtížné a nákladné, odeslala moje farma násadová vejce do různých míst na světě, do Turecka, Gabonu, Itálie, USA, Thajska, na Filipíny,“ svěřuje se pro Reuters.

Cemanská slepice se chová dokonce i u nás, a to od roku 2010. Nejedná se však o jednoduchou záležitost, protože se kuřata líhnou úplně holá a jsou mimořádně náchylná na teplotní výkyvy.

Reklama

Výběr článků

Načítám