Hlavní obsah

Náhodou vypěstoval nejdražší mango na světě, teď si musel najmout ochranku

Indický farmář Sankalp Singh Parihar jel před několika lety vlakem, když mu náhodný cestující prodal speciální sazenice manga v přepočtu asi za 600 korun. Ačkoliv byl takový nákup značně rizikový, po několika měsících se ukázalo, že něco je skutečně jinak. Jednalo se totiž o sazenice Miyazaki manga, nejdražší odrůdy tohoto ovoce na světě.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Zasadil jsem to jako úplně obyčejné mango, ale po několika měsících začalo chytat krásnou načervenalou barvu. Začali mi za něj nabízet velké peníze a já si uvědomil, že mám něco skutečně cenného,” uvedl farmář.

Vzácnou odrůdu manga je možné zakoupit v přepočtu za tisíce korun na aukcích v Japonsku, kde ovoce na ostrově Kjúšú za přísných podmínek roste. Musí být zajištěno, aby ovoce obsahovalo dostatek cukru, aby vážilo minimálně 350 gramů a ve vzduchu bývá umisťováno do speciálních sítí. Nic z toho ale v Indii není potřeba.

„Nijak zvlášť jsem se o tu odrůdu nestaral, bral jsem ji jako každé jiné mango. Moje vize je, aby si to ovoce mohla dovolit každá domácnost v Indii. V Japonsku je velmi drahé, protože roste ve speciálních podmínkách. Tady v Indii ale nic z toho nepotřebujeme,” říká pro server Vice farmář, který ale musel řešit nepříjemnosti.

Jakmile se informace o jeho pokladu dostala do médií, neznámí zloději se vloupali na jeho farmu a 14 kusů ovoce ukradli. Území, kde červené mango roste, teď hlídá speciální ochranka se psy, kterou farmář musel zaměstnat. Na starosti mají aktuálně 51 kusů ovoce, které se podařilo vypěstovat.

Češi si vypěstují tisíce tun ovoce a zeleniny

Domácí

„Ale raději budu platit ochranku, než abych přišel o něco tak výjimečného. Tady totiž jde o mnohem víc než jen o peníze. Jsou to takové naše děti a musíme zajistit, aby se nám podařilo vysadit další,” dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám