Hlavní obsah

Procházka mezi komodskými draky? Indonéský projekt budí kontroverze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na sociálních sítích se mu přezdívá Jurský park. Kontroverzní indonéský projekt na posílení turistické infrastruktury v národním parku Komodo sice nabídne návštěvníkům blízká setkání s varany, vyvolává však i rozpaky. Kritizuje ho například organizace UNESCO, podle níž může mít projekt negativní dopad na krajinu.

Foto: Profimedia.cz

Varani jsou nejmohutnější ještěři na planetě.

Článek

Indonéská vláda minulý týden rozhodla, že práce za 4,8 milionu dolarů (takřka 104 milionů korun) budou pokračovat navzdory kritice, píše server CNN. Organizace UNESCO totiž vyjádřila obavy, že projekt ohrozí přirozené prostředí varanů komodských, přezdívaných též komodští draci, kteří jsou nejmohutnějšími žijícími ještěry na planetě. Nová infrastruktura by měla národní park učinit exkluzivnějším.

„Projekt bude pokračovat. Dokázali jsme, že nebude mít žádný dopad,“ uvedl zástupce indonéského ministerstva životního prostředí Wiratno pro agenturu Reuters.

Riziko není, tvrdí vláda

Podle CNN však není jasné, co vše má projekt, jehož centrem je ostrov Rinca, vlastně zahrnovat. Indonéská vláda loni uvedla, že půjde o jakési prémiové turistické centrum, v jiném prohlášení však Wiratno sdělil, že cílem je především renovace již existujících budov, která žádné riziko pro komodské draky nepředstavuje.

Rima Melani Bilaut z indonéského fóra pro životní prostředí nicméně míní, že projekt může ovlivnit místní komunity a narušit i přirozené prostředí varanů. „Naléháme na vládu, aby rozvíjela turismus, který je založen na lidech,“ uvedl.

Kontroverzní projekt si vysloužil značnou kritiku loni, kdy byla zveřejněna fotografie varana před nákladním vozem. Lidé ji hojně sdíleli na sociálních sítích a právě tehdy se ujala přezdívka Jurský park.

Varan komodský je v rámci klasifikace Mezinárodního svazu ochrany přírody veden jako zranitelný druh. Čelí velkému nebezpečí vyhynutí ve střednědobém období, pokud nedojde ke změně podmínek. Podle vládních dat žije v Indonésii zhruba 3100 těchto obřích ještěrů.

Za vstup na ostrov Komodo se budou platit desetitisíce

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám