Hlavní obsah

Nechte je vyspat. Plavci naháněli delfíny, porušili tím zákon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Havajské úřady v úterý oznámily, že zahájily řízení s 33 plavci, kteří se v moři snažili pozorovat delfíny. Federální zákon totiž zakazuje přibližovat se k delfínům na méně než 46 metrů.

Havajské úřady obvinily 33 plavců z obtěžování hejna divokých delfínůVideo: Hawaii Department of Land and Nature Resources, AP

 
Článek

Na záběrech, které přinesla agentura AP, je vidět skupina plavců v zátoce Honaunau, kteří vehementně pronásledují hejno delfínů. Tím však překročili americký federální zákon z roku 2021, podle nějž je v moři kolem Havajských ostrovů zakázáno přibližovat se k delfínům na vzdálenost menší než 50 yardů (necelých 46 metrů).

A ačkoliv takový zákon může znít podivně, má své opodstatnění, a tím je ochrana delfínů. Tito vodní savci jsou totiž nejaktivnější v noci, kdy si hledají potravu, a ve dne se stahují do mělčích vod a zátok, kde se schovávají před žraloky a dalšími predátory a také odpočívají.

Na Havaji coby turisticky značně exponované destinaci se tak vyskytuje mnoho lidí, pro které je koupání s delfíny a jejich pozorování nanejvýš atraktivní. Státní úřad pro přírodní zdroje tak vody kolem Havajských ostrovů průběžně kontroluje a porušení zákona pokutuje.

Poloviční spánek

Rušení delfínů totiž znamená, že se tito vodní savci nemohou vyspat. Laickým pohledem jsou sice vzhůru, protože stále plavou, ale ve skutečnosti přes den zjednodušeně řečeno přecházejí do fáze jakéhosi polospánku.

V ní polovina delfíního mozku přejde do odpočinkového režimu, zatímco druhá polovina zůstává aktivní, aby se zvířata mohla vynořit, protože to potřebují k dýchání.

Úřad, jenž „hon na delfíny“ zachytil prostřednictvím dronu, v prohlášení uvedl, že strážníci neukázněné plavce kontaktovali ještě ve vodě a přestupek pak dořešili na souši.

Delfín zabloudil do potoka. Lidé vytvořili živý řetěz, aby mu pomohli zpět

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám