Hlavní obsah

Nečekaný objev: V jedné lastuře na farmě našli deset perel

Novinky, zel

Deset perel v jediné lastuře, takový byl objev na australské mořské farmě v zátoce Cygnet Bay. Sami pěstitelé ho označují za životní událost. Šance, že vznikne jen jediná přírodní perla, se totiž blíží jedné ku deseti tisícům.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Za svůj život jsem se setkal se stovkami či tisíci lastur a něco podobného jsem nikdy neviděl,“ citoval majitele farmy Jamese Browna britský server Daily Mail.

Brown patří už do třetí generace pěstitelů perel. Jeho rodina se tomuto oboru v australském regionu West Kimberley věnuje už přes šedesát let.

„Velikost perel se pohybuje v rozpětí od pěti milimetrů až někam k trojnásobku této velikosti. Nejenže jich je deset, ale můžeme dokonce hovořit o poměrně velkých perlách, “ řekl Brown.

Ceny perel se pohybují v řádech miliónů 

Trh s přírodními perlami nepatří na světě zrovna k těm největším. Každý takový nález se proto skoro rovná zázraku. Oproti těm uměle vypěstovaným se tak jejich cena snadno vyšplhá až někam k desetinásobku.

Na Brownově farmě se prozatím ještě nerozhodli, jak s perlami naloží. „Ještě si nejsme jistí, jestli je chceme prodat, nebo je použijeme do šperků. Prozatím si je alespoň vystavíme u nás na farmě,“ okomentoval Brown.

V minulosti se jeho zaměstnancům podařilo dosáhnout ještě jednoho světového rekordu. Drží totiž prvenství za nejdražší uměle vypěstovanou perlu. Měřila 22 milimetrů a vážila 156 gramů. Údajně za ni bylo nabídnuto kolem jednoho miliónu dolarů (zhruba 22 miliónů korun), ale nikdy nebyla prodána.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám