Hlavní obsah

Lvice v Ostravě je moc dominantní. Lev si proto vymění místo se zkušenějším samcem z Polska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Do ostravské zoo přivezli tento týden z polského Krakova samce lva indického. Naopak do Krakova odjel ostravský lev indický. Důvodem výměny lvů je snaha zvýšit šanci na jejich potomky. V posledních letech se totiž rodí stále méně mláďat těchto ohrožených zvířat.

Foto: Zoo Ostrava

Nový samec lva indického už je z Krakova v Ostravě

Článek

Lva indického chová v Evropě 38 institucí, celkem jde o 116 jedinců. Chov takto ohroženého zvířete je koordinován na evropské úrovni pomocí chovného programu.

V posledních letech se ale rodilo jen málo mláďat, navíc jich řada nepřežila. Koordinátorka, která vede program, proto vydává doporučení pro přesuny zvířat, jejich spojování a podobně, což se právě stalo i v případě ostravské zoo.

Spojení se nedařilo

Ostravský pětiletý samec lva indického se proto přesunul k sedmileté lvici do Krakova. Nedařilo se mu totiž spojit se s ostravskou samicí, které je už 16 let a je vůči němu dominantní. Snaha o jejich spojení trvala od roku 2021, kdy samec do ostravské zoo přijel.

Máma se o něj vzorně stará. Ostravská zoo zveřejnila první záběry vzácného šimpanzího mláděte

Koktejl
Foto: Zoo Ostrava

Převoz lva indického

„K ostravské starší samici tak nyní z Krakova dorazil také jedenáctiletý samec, který by měl být dostatečně dominantní a zkušený. Naší samici by tak mohl být sociálním partnerem,“ vysvětlila mluvčí ostravské zoo Šárka Nováková. Dodala, že nakládání obou lvů se obešlo bez komplikací.

Foto: Zoo Ostrava

Převoz lva indického

„Aby si lev zvykl na nové ostravské prostředí, zůstane dočasně uzavřen Pavilon indických šelem a případně i okolí jeho venkovního výběhu. Veřejnost proto prosíme o trpělivost. Postupně budeme pavilon zpřístupňovat, ale klid pro zabydlování nového obyvatele je pro nás prioritou,“ uvedl inspektor chovu Matěj Vrúbel.

V přírodě jen 670 jedinců

Chov lva indického v zoologických zahradách není jednoduchý. V posledních letech se v rámci chovného programu rodilo jen málo mláďat, navíc jich řada nepřežila. Proto byla přijata opatření, aby se reprodukce zvýšila co nejvíce.

V přírodě se tato majestátní kočkovitá šelma vyskytuje pouze na jediné lokalitě v počtu okolo 670 jedinců, takže udržení životaschopné záložní populace v lidské péči je nadmíru důležité. To je i důvod výměny samců mezi Zoo Ostrava a Zoo Krakov, kde se odchovy mláďat také zatím nezdařily.

Odchov mláďat supa se v zoo Ostrava podařil. I přes neshody mezi jejich rodiči

Koktejl

Reklama

Související témata:
Lev perský

Výběr článků

Načítám