Hlavní obsah

Nasazená rouška na obličeji dělá lidi atraktivnějšími, vyplývá ze studie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ještě před dvěma lety by si asi málokdo pomyslel, že se roušky a respirátory stanou prakticky každodenní potřebou. Pandemie však změnila zavedené pořádky a dnes je obličejová maska k vidění doslova na každém rohu. Nyní se zdá, že kromě ochrany dýchacích cest má rouška i další benefit. Jak totiž zjistili výzkumníci z univerzity v Cardiffu, rouška dělá lidi atraktivnějšími.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Ještě před vypuknutím pandemie byla rouška na obličeji podle průzkumů vnímána negativně, naznačovala totiž, že její nositel je pravděpodobně nemocný.

„Chtěli jsme ověřit, zda se to změnilo od doby, kdy se roušky staly běžnou součástí většiny obyvatelstva,“ uvedl Michael Lewis z katedry psychologie na univerzitě v Cardiffu.

„Závěry naší studie naznačují, že lidský obličej je nyní považován za nejatraktivnější v době, kdy je jeho spodní polovina zakryta rouškou. Můžeme to vysvětlit třeba tím, že jsme si zvykli na jednorázové roušky u zdravotníků nebo lidí v pečovatelských domech. V době, kdy se cítíme zranitelnější, nám může nošení roušky připadat uklidňující, a tak se k jejich nositeli stavíme pozitivněji,” uvedl Lewis.

První část výzkumu proběhla už v únoru loňského roku, tedy přibližně jeden rok po vypuknutí pandemie. Třiačtyřicet žen bylo požádáno, aby na stupnici od jedné do deseti ohodnotily atraktivitu mužů na několika obrázcích.

Stejní muži přitom měli na jedné fotografii obličej bez roušky, na druhé měli nasazenou obyčejnou látkovou roušku, na třetí jednorázovou chirurgickou roušku a na čtvrté jejich spodní část obličeje zakrývala černá kniha.

Nejlépe dopadly modré roušky

Ze závěrů průzkumu vyplývá, že účastnice průzkumu označily muže s rouškou za atraktivnější než ty bez obličejového krytu či s knihou před obličejem. Jednorázové modré roušky přitom dopadly vůbec nejlépe ze všech.

„Výsledky jsou v rozporu s informacemi, které jsme měli před pandemií. Je vidět, že pandemie změnila mimo jiné i vnímání lidí s rouškou na obličeji jejich okolím. Souvisí to s evoluční psychologií. Dříve byl náznak jakékoliv nemoci velkým minusem. Teď už tak roušky nepůsobí, ba naopak,” myslí si Lewis.

Neměla roušku, tak se svlékla do prádla. U personálu zmrzlinárny pochopení nenalezla

Koktejl

Podle něj je také možné, že vyšší atraktivitu „zarouškovaných” obličejů způsobuje důraz kladený na pohled do očí.

Jiné studie navíc zjistily, že zakrytí jedné poloviny obličeje přidá na atraktivitě také kvůli fungování lidského mozku. Ten si chybějící část domyslí a zlepší celkový dojem obličeje.

Výsledky první části studie byly zveřejněny v medicinském žurnálu Cognitive Research: Principles and Implications.

Druhá část, ve které hodnotili muži ženy zatím publikována nebyla, nicméně výsledky jsou podle Lewise prakticky totožné, uvedl server The Guardian.

Reklama

Výběr článků

Načítám