Hlavní obsah

Napsala na Facebook, že jí nechutná rajčatový protlak. Za spiknutí jí teď hrozí vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lagos

Chioma Okoliová z nigerijského města Lagos může skončit až na sedm let za mřížemi, protože jí nechutnal rajčatový protlak a o svůj názor se podělila na sociálních sítích. Výrobce to považuje za poškození dobrého jména a případ dal k soudu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Devětatřicetiletá Chioma Okoliová z Lagosu je spíše drobnou podnikatelkou v oboru dětského oblečení, ale na sociální síti Facebook má kolem 18 tisíc sledujících.

S těmi se již loni na podzim podělila o dojmy z rajčatového protlaku Nagiko, jenž se jí zdál příliš sladký, a zeptala se na názor i ostatních. Nyní kvůli tomu čelí obvinění z poškození dobrého jména a hrozí jí až sedm let vězení.

Její příspěvek se totiž značně nelíbil výrobci Erisco Food Limited, ale také některým lidem. V jednom z komentářů totiž kdosi napsal: „Přestaňte pomlouvat příspěvek mého bratra. Pokud vám nechutná, používejte jiný.“ Na to Chioma dotyčnému podle serveru CNN odpověděla, že má bratrovi poradit, aby přestal oblbovat lidi, protože ten protlak je samý cukr.

Chioma Okoliová

Kluk překopl míč na sousední zahradu, jeho otce to zatím stálo 1,8 milionu

Koktejl

O týden později si pak pro Chiomu přijela policie, která ji na základě nigerijského zákona o počítačové kriminalitě obvinila z úmyslu podněcovat na sociálních sítích veřejnost proti společnosti Erisco. Za to jí hrozí pokuta v přepočtu až 120 tisíc korun, tři roky vězení, v nejhorším případě obojí.

Byla i ve vazbě

Výrobce však ženu v souvislosti s jejím vyjádřením zažaloval také za spiknutí s dalšími dvěma osobami – a zde může trest odnětí svobody dosáhnout výše až sedmi let. Do třetice pak firma Erisco žaluje Chiomu Okoliovou za ušlý zisk a požaduje odškodnění v přepočtu ve výši 71 milionů korun. Firma mimo jiné uvádí, že z obav o svou pověst ji prý opustilo několik dodavatelů.

Okoliová v předchozích měsících dokonce strávila nějaký čas ve vazbě, odkud byla propuštěna na kauci s podmínkou veřejné omluvy. K té však nedošlo, protože podle ženina vyjádření byl její příslib omluvy získán pod nátlakem.

Na straně Chiomy Okoliové stojí nejen organizace Amnesty International, ale i veřejnost, a tak lidé již začali pořádat sbírky, díky nimž by „prostořeká“ žena měla uhradit alespoň soudní výlohy. Nigerijské úřady to však vidí jinak.

Právníci módního gigantu si vylámali zuby na malé rodinné firmě

Koktejl

Svoboda projevu odtud potud

Policie se k obviněním zatím nevyjádřila s odkazem na probíhající soudní proces, ale nigerijský právní analytik Kelechukwu Uzoka zdůraznil, že i svoboda projevu má své meze. „Nemůžete jen tak někoho očerňovat,“ sdělil ve vyjádření pro CNN.

Zároveň však uznal, že prokázat u soudu „kybernetickou kriminalitu“ bude velmi obtížné. „Společnost Erisco musí dokázat, že příspěvek na Facebooku měl vliv na její podnikání už v době, kdy byl zveřejněn,“ naznačuje, že případ Chiomy Okoliové nemusí být až tak beznadějný.

Ve výsledku se však podivná kauza může obrátit proti samotnému výrobci. Jak informovalo CNN, ve výrobním závodě v Lagosu totiž proti firmě začali protestovat zaměstnanci a na sociálních sítích lidé vyzývají k bojkotu výrobků se značkou Erisco.

Její zakladatel Eric Umeofia však ustoupit nehodlá a žaloby nestáhne. „Raději zemřu, než abych někomu dovolil pošpinit mou image, kterou jsem budoval čtyřicet let,“ prezentuje šéf potravinářské firmy své odhodlání vyřídit si to se ženou, které nechutnal jejich rajčatový protlak.

Rakouská žákyně propadla z matematiky. Školu zažalovala

Koktejl

Reklama

Související témata:
Rajčatový protlak

Výběr článků

Načítám