Hlavní obsah

Právníci módního gigantu si vylámali zuby na malé rodinné firmě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Manželé Osborneovi z Norfolku provozují malou firmu na výrobu dekorativních předmětů pro domácnost a zahradu. Před dvěma lety je však zažaloval koncern LVMH podnikající v oblasti luxusního zboží. Vadilo mu, že rodinná značka názvem i logem značně připomíná globální módní značku.

Foto: Profimedia.cz

Manželé Osborneovi se synem Lochlanem

Článek

Pandemie koronaviru zasáhla Lawrence a Victorii Osborneovy dost silně. V té době se totiž zcela zastavil turistický ruch, takže Victoriino podnikání v oblasti sezonního ubytování bylo ze dne na den na nule. Manželé se tak rozhodli vyrábět různé dekorace pro dům a zahradu a novou firmu pojmenovali s využitím prvních písmen svých jmen L V Bespoke.

Toho si však všimli lidé z koncernu LVMH, jenž sdružuje celou řadu producentů luxusního zboží, mezi nimi také značku Louis Vuitton, která vedle módních kolekcí a notoricky známých kabelek, tašek a kufrů vyrábí také další doplňky. A podle právníků LVMH se název a logo malé rodinné firmičky až příliš podobaly stylu, který používá Louis Vuitton, a mohlo tedy způsobit „zmatení spotřebitele“.

Server The Telegraph označil celý spor za absurdní a v této souvislosti připomíná, že majitelem koncernu LVMH je Bernard Arnault, jenž se v poslední době s Elonem Muskem „přetahuje“ o titul nejbohatšího člověka na světě.

Spor se táhl dva roky, ale nakonec se soud před pár dny postavil na stranu manželů Osborneových, když stížnosti LVMH označil za „neodůvodněné ve všech bodech“. Globální gigant sice ještě má šanci se proti rozhodnutí odvolat, ale soudce přinejmenším prokázal jistou dávku vtipu, když zároveň stanovil, že LVMH musí malé rodinné firmě navíc zaplatit čtyři tisíce liber (116 tisíc korun).

Francie obdivuje talentovaného školáka. Louis Vuitton 13letému chlapci nabídl stáž

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám