Hlavní obsah

Kluk překopl míč na sousední zahradu, jeho otce to zatím stálo 1,8 milionu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spor o míč na cizí zahradě mezi sousedy z Londýna nabral až neuvěřitelných rozměrů. Táhl se téměř šest let a náklady „viníka“ se včetně odškodnění za tu dobu zatím vyšplhaly v přepočtu na 1,8 milionu korun.

Foto: Profimedia.cz

Fotbalový míč

Článek

Rodiče pětatřicetiletého Chaima Adlera žijí v domě ve čtvrti Golders Green na severu Londýna již kolem 40 let, Chaim tam vyrostl a dnes je často navštěvuje i se svým synem. Tomu se před téměř šesti lety podařilo překopnout fotbalový míč na sousední zahradu, čímž začal vleklý spor, jenž shrnul web Daily Mail.

Protistranu v něm představují dnes již zesnulý právník Warren Bergson a jeho manželka, psycholožka Edel McAndrew-Bergsonová. Manželé se v roce 2017 přistěhovali do malého bytu v sousedním domě a podle Adlerových s nimi byly od začátku problémy.

Stěžovali si například, že se na jejich zahradu dostala voda z dětského bazénku u Adlerových, a také jim vadil hluk, když si děti o víkendech na zahradě u Adlerů například kopaly míčem o plot. Když tedy jednou Chaimovu synkovi přeletěl míč na sousední zahradu, Bergsonovi jej přehodili na další pozemek, a když se to stalo podruhé, tak ho zabavili.

Podle vyjádření Chaima Adlera při tom na jeho synka nevybíravě křičeli, a tak se rozhodl pro míč dojít sám. Tam však narazil a došlo i k lehčí fyzické konfrontaci, kdy Bergsonovi tvrdili, že nemá oprávnění ke vstupu na jejich pozemek. „Ale v tom domě bydlí i moje teta a ta mi vstup na zahradu povolila,“ hájí se Chaim.

Brit ztrestal sousedky za hlasitý rap symfonií

Koktejl

Problém s míčem nakonec skončil u soudu, kde se Bergsonovi domáhali odškodnění za neoprávněné vniknutí na pozemek a do bytu. Chaim se totiž ve výsledku naštval natolik, že si chtěl pro míč dojít, a strčil nohu mezi dveře, když mu je Bergsonovi chtěli zabouchnout. Fakticky tak do jejich bytu tedy vstoupil, i když se dovnitř nakonec nedostal.

Soudce Stephen Hellman již na konci roku 2022 rozhodl o vině Chaima Adlera. Jeho chování označil za agresivní a ohrožující. Uznal sice, že k tomu byl vyprovokován, ale reagoval značně nepřiměřeně. A zároveň dodal, že v tomto sousedském soužití spory hrozily od začátku, protože Adlerovi o víkendech a svátcích pořádali různé rodinné oslavy, zatímco Bergsonovi byli „zralý pár, jenž si chtěl užívat klidu a pohody“.

Před pár dny pak soudce Hellman rozhodl i o výši odškodnění, kterou stanovil na 19 800 liber (téměř 600 tisíc korun) pro Chaima a dalších 1700 liber (přes 50 tisíc korun) musí zaplatit jeho rodiče jako důsledek další stížnosti, že často znemožňovali volný průchod mezi zahradami, když tam například skladovali stavební materiál.

Chaima Adlera však spor dosud stál už zhruba 40 tisíc liber (zhruba 1,2 milionu korun), které vynaložil především na právní služby. Celkově jej tak půtka o zakopnutý míč stála již kolem 60 tisíc liber (1,8 milionu korun), a to ještě nemusí být konečná částka. Zvažuje totiž odvolání a v tom případě by si přinejmenším jeho právníci naúčtovali další nemalé peníze. A že by soud nakonec dal Chaimovi za pravdu nebo odškodné výrazně snížil, se čekat spíše nedá.

Požádal sousedy, aby se ztišili, teď mu hrozí rok vězení

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám