Hlavní obsah

Nález nohy oživil legendu o yettim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Ruský horolezec nalezl na Altaji ve výšce asi tři a půl tisíce metrů nad mořem ve věčně zmrzlé půdě dobře zachovanou chlupatou nohu záhadného tvora. Svým nálezem tak mimoděk oživil místní legendu o sněžném muži - yettim.

Foto: Vratislav Konečný

jsou tu prý všichni Igráčci

Článek

"Obrátil jsem tu končetinu a prozkoumal chodidlo a zdálo se mi, že vypadá dost neobvykle," řekl horolezec Sergej Semjonov, který nohu objevil. "Proto jsem se rozhodl vzít ji s sebou."

Místní lidé záhadný objev považují za důkaz o existenci yettiho, ale vědci z altajského veterinárního institutu a zemědělské univerzity hledají racionálnější vysvětlení. Pomocí testů a rentgenových paprsků zjistili, že kosti jsou několik tisíc let staré, avšak zatím se jim nepodařilo záhadného tvora identifikovat. Určili jen, že noha nepatří žádnému dosud známému živočichovi. Možnou spojitost s yettim však zavrhují, a to také proto, že bájný živočich je údajně velmi mohutný - nalezená noha ale patří naopak velmi křehké bytosti.

Pomohly slunce a vzduch

"Vypadá velmi lidsky," řekl viceprezident ruské asociace veterinárních anatomů Jurij Malofejev po prozkoumání rentgenových snímků. "Je zde mnoho podobností. Končetina patří neznámému s humanoidními znaky," uvedl. Jeho názor podporuje i délka chodidla, která je 24 centimetrů, tedy přibližně stejně jako končetina lidská. Záhadný tvor by prý mohl nosit boty velikosti asi 36. Zkoumání ostatků podle internetového serveru Gateway To Russia stále probíhá. Mimo jiné se čeká na výsledky rozboru DNA.

Nalezená noha je velmi zachovalá, neboť svalovou tkáň mumifikovalo slunce a sibiřský vysokohorský vzduch. Postavení kolenního kloubu svědčí o tom, že tvor chodil vzpřímeně a po dvou nohách. Končetina je celá pokryta zrzavou srstí, která je též na chodidle, což značí, že tvor se pohyboval po měkkém povrchu, tedy s největší pravděpodobností po sněhu. Palec se skládá ze tří článků, přičemž palec člověka má články dva.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám