Hlavní obsah

Nadváhu způsobují šetrné geny po prapředcích

Novinky, Jan Horák, DPA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Běda tomu, kdo má v sobě některé aktivní geny po dávných předcích - sběračích a lovcích. Odborníci se totiž domnívají, že dědictví těchto prapředků by mohlo pronásledovat ještě řadu generací v podobě problémů s nadváhou. Uvádí to studie, kterou ve čtvrtek zveřejnil ve svém nejnovějším čísle časopis Science.

Foto: Milan Haluška

Obecní dům Družba

Článek

Všeobecně je stále zřejmější, že genetická výbava člověka a jeho okolí mají na jeho postavu větší vliv než například jeho "železná" vůle, napsal v časopise Jeffrey M. Friedman z Rockefellerovy univerzity v New Yorku. V uplynulém desetiletí totiž zaznamenala většina průmyslových států dramatický vzestup hmotnosti svých obyvatel. Zvláště postiženy jsou tím Spojené státy, kde se počet obézních lidí za uvedenou dobu zvýšil z 23 na 31 procent.

Za tloustnutí mohou šetrné geny

Podle jedné již dlouho diskutované teorie museli pravěcí lovci a sběrači velmi efektivně ukládat své sporadické "příděly" potravin do tukových rezerv, aby dokázali přežít. V průmyslových zemích by tato schopnost, která je podle amerických biologů patrně ukryta v tzv. šetrných genech, mohla při stálém a prakticky neomezeném přísunu potravin být spíše prokletím. Značně totiž znesnadňuje nositelům takových zděděných genů udržet svou váhu pod kontrolou. Trvale zhubnout je potom pro takové lidi prakticky nemožné. "Šetrné" geny jsou podle studie zřejmě alespoň zčásti odpovědné za stále přibývající případy obezity.

Potomci Mezopotámců zůstávají štíhlí

Podle Friedmana jsou na tom mnohem lépe lidé, v jejichž žilách kolují geny předků z úrodné Mezopotámie. Tamější zemědělství zaručovalo pravidelný, byť ne zbytečně hojný přísun potravy, což se později odrazilo i v genech tamních obyvatel. Lidé s touto genetickou výbavou mají až dodnes minimální problémy s nadváhou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám