Hlavní obsah

Nadšenci si vyrobili obří houpačku, uvázali lano na 30metrový skalní oblouk

Novinky, Markéta Klánská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moab

Pohled na monumentální skalní oblouky v americkém Utahu budí v lidech údiv, ale i velký respekt. Skupinka outdoorových nadšenců se však rozhodla, že si právě na jedné z těchto skal, která je vysoká přes 30 metrů, udělá houpačku. Pohled na jejich adrenalinovou zábavu je fascinující i hrůzu budící zároveň.

BEZ KOMENTÁŘE: Nadšenci si vyrobili obří houpačku, zavěsili lano na 30metrový skalní oblouk

 
Článek

Národní park Arches u města Moab proslul zejména díky skalám a skalním oknům. A přesně na to nalákal i partu mladých Američanů, kteří spolu lezou po skalách a podnikají nejrůznější outdoorové aktivity. Na jednom z místních přírodních monumentů si vytvořili jednoduchou houpačku.

V pěti různých bodech připevnili na vršek skalního oblouku lano. Neponechali ale nic náhodě. Aby nedošlo k tragédii, provedli nejrůznější bezpečnostní opatření včetně několika zátěžových testů. Přípravy zkušeným horolezcům zabraly minimálně dvě hodiny, výsledek ale podle nich stál za to.

Každý ze skokanů si vždy uvázal volný konec provazu k postroji a s křikem se spustil z více než třiceti metrů dolů rovnou do skalního okna.

"Skok je děsivý, ale to zhoupnutí je perfektní," uvedla jedna z přítomných dívek, která si houpačku také vyzkoušela.

Působivé záběry z několika kamer

Tuto jejich zábavu zdokumentoval 28letý filmař Devin Graham alias Devin Super Tramp ze Salt Lake City v Utahu. Pomocí šesti kamer, z nichž některé měli na helmě nebo v ruce samotní skokani, natočil a sestříhal působivé video.

„Nejlepší na tom bylo, jak dobře se všichni společně bavili a jak spolupracovali na tom, aby to video vzniklo. Parta kamarádů si zkrátka vyrazila ven,“ uvedl Graham, který na druhou stranu přiznal, že měl s natáčením snímku trochu problém.

„Strašně se bojím výšek. Vlastně bych nikdy nedělal ty věci, o kterých točím svá videa. Zvláště pak bych se nehoupal na provazové houpačce uvázané na skálu, to mě přímo děsilo. Chvíli mi trvalo, než jsem si vůbec zvykl stát na vrcholku skalního oblouku a dívat se pod sebe,“ svěřil se regionálnímu serveru newsutah.org Graham.

Pět dní, pět miliónů

Jak se ale zdá, překonání strachu z výšek se zapálenému filmaři vyplatilo. Video, s jehož výrobou mu pomáhali jeho přátelé, nahrál na internet 15. února a od té doby už ho vidělo téměř pět miliónů lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám