Hlavní obsah

Na svatební noc si vězni z Moravy počkají šest let

Právo, Radim Kijonka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KARVINÁ

Neobyčejného svatebního obřadu byli v pátek svědky dozorci v karvinské věznici. Jeden vězeň si přímo za zdmi žaláře vzal svou vyvolenou z jiného kriminálu, přestože se viděli poprvé v životě. Hned si řekli ano do konce života. Na společnou svatební noc si však minimálně šest let počkají.

Článek

Aby si mohl 36letý trestanec Milan Kudry z Postoloprt svou o deset let starší vyvolenou Růženu Schertlerovou z Plzně vzít, musel našetřit deset tisíc korun a zaplatit eskortu své partnerky z opavské věznice. "Pobírám invalidní důchod, takže z něho jsem šetřil. Svatba mě stála deset tisíc korun," vypočítal. Musel uhradit i platy dozorců.

Poprvé se viděli až na svatbě

Oba se poprvé seznámili před šesti lety v plzeňské vazební věznici, kde čekali na vynesení rozsudku. Volali na sebe přes zamřížovaná okna, ale své obličeje nespatřili. Pak putovali každý jinam. "Šest let si dopisujeme. Mám hromady dopisů. Rozhodli jsme se spolu žít až do konce života. Už nechceme být ve vězení," prohlásil ženich.

Tomu zbývá odsedět za znásilnění ještě šest let. Jeho manželku, která je za mřížemi kvůli těžkému ublížení na zdraví, nyní možná propustí, protože si požádala o prominutí zbytku trestu. "Věřím, že na mě počká. Mám představu, že si postavíme dům a budeme v něm žít do konce života," věří ženich.

Oba svatební ceremoniál velmi prožívali. Při obřadu hrál na varhany spoluvězeň ženicha. V rolích svědků byli vězeňští vychovatelé. Oddávající karvinský primátor Antonín Petráš (KSČM) měl z obřadu smíšené pocity. "Ve věznici oddávám poprvé. Ale lásce se nedá poručit. Jsme služba, takže konáme, co nám zákon nařizuje. Ale doufám, že oddávám ve věznici naposledy," podotkl primátor.

"Žádná svatební noc nebude. Po obřadu pojede nevěsta zpátky do opavské ženské věznice. Takové jsou předpisy," řekla rezolutně mluvčí karvinského žaláře Marcela Struhalová.

Podle mluvčí Vězeňské služby ČR Lenky Smutné je v pravomoci ředitelů jednotlivých věznic, jestli svatbu povolí. "Několik takových obřadů už v minulosti bylo," uvedla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám