Hlavní obsah

Na Slunci lze pozorovat velkou skvrnu

Novinky, IAN.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na slunečním kotouči se v těchto dnech objevila poměrně velká sluneční skvrna. Vědci zároveň oznámili, že jedenáctiletý sluneční cyklus, během něhož se na Slunci objevuje více či méně skvrn tímto definitivně končí a v březnu příštího roku začne nový.

Článek

Relativně velká sluneční skvrna se objevila na východním okraji Slunce ve středu 25. dubna 2007 a nyní se postupně přesouvá k západu. Skvrna dostala označení 953 a je jednou z největších za poslední dobu.

Zároveň v těchto dnech oznámili vědci, že končí současný jedenáctiletý sluneční cyklus. Nyní se tak nacházíme v době slunečního minima, které je typické malým počtem slunečních skvrn. Někdy se dokonce po delší dobu nevyskytuje na slunečním kotouči skvrna žádná.

Více skvrn a erupcí

Nový cyklus sluneční aktivity má podle odborníků začít příští rok v březnu a jeho maximum má nastat na přelomu let 2011 a 2012. Období maxima je naopak charakteristické velkým množstvím erupcí a zvýšeným počtem slunečních skvrn.

Sluneční skvrna je oblast ve sluneční fotosféře, která je chladnější než okolí. Zatímco teplota ve sluneční fotosféře dosahuje okolo 5800 kelvinů (což je asi 5527 stupňů Celsia), teplota sluneční skvrny je "jen" 4000 kelvinů, tedy asi 3727 stupňů). Sluneční skvrny jsou také typické svým vysokým magnetickým polem. Jejich životnost se pohybuje od několika hodin až po několik týdnů.

Skvrnu lze pozorovat i pouhým okem. Zrak je ale potřeba patřičně chránit. Tradiční nevěrohodné metody v podobě začmouzeného skla, diskety, nebo dokonce obyčejné sluneční brýle jsou mimořádně nebezpečné!! Nejlepší je využít svářečské sklo, případně speciální brýle pro pozorování zatmění Slunce. Další možností je návštěva blízké hvězdárny.

Aktuální fotografie Slunce z družice SOHO najdete na stránkách Instantních astronomických novin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám