Hlavní obsah

Na Sardinii nalezena semena révy stará 3200 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŘÍM

Sardinské víno cannonau možná nepochází ze Španělska a je víc než pravděpodobné, že je to první víno, které se vyrábělo v oblasti Středozemního moře. Italský ostrov Sardinie se může stát kolébkou evropské vinařské kultury, jestliže testy DNA potvrdí, že zrnka této odrůdy a usazeniny vína, které našli na Sardinii italští a nizozemští archeologové, pocházejí z místa.

Foto: Petr Hejna
Článek

Jisto je, že nález je z doby 1200 let před naším letopočtem, píše list The Independent.

Jestliže testy DNA, jež provádějí vědci v Miláně, potvrdí, že jsou zrnka ze sardinských kopců, pak bude třeba přepsat dějiny vinařství, řekl vědec Massimo Labra, který se na projektu podílí.

Historici se domnívali, že nejstarší odrůdy vín se do Středozemí dostaly z Mezopotámie. Sazenice odrůdy cannonau byly podle dosavadních poznatků na Sardinii dovezeny z Iberského poloostrova na konci středověku. Rozbory prováděné ve Španělsku potvrzují, že je cannonau zřejmě nejstarší vinnou odrůdou v oblasti Středozemního moře.

Nález, který může změnit dějiny vína

Italští znalci vín tradičně dávají přednost značkám ze severní Itálie, z Piemontu, Lombardie či Ligurie. Nad silnými a hrubšími sardinskými víny často ohrnují nos, což je pro Sardiňany jen další příklad zaujatosti mnohých Italů vůči Sardinii. Pro mnohé jsou to pastýři a bandité, kteří se zabývali únosy ještě v 80. letech minulého století.

Někteří obyvatelé jižní Itálie považují list Corriere della Sera za plátek severoitalských snobů. O zprávě ze Sardinie však i tento deník informoval jako o nálezu, který může změnit dějiny vína.

Zatímco vědci pilně pracují na rozborech semínek starých 3200 let, sardinští vinaři jsou rozhodnuti začít na místních vinohradech pěstovat sazenice výhradně domácího původu a pečovat o pověst zřejmě nejstarších vinařů Evropy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám