Hlavní obsah

Na mrtvé planetě opera nebude! řval klimatický extremista na Wagnerovi v New Yorku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šokující zážitek měli návštěvníci nedávného představení v newyorské Metropolitní opeře, když si vychutnávali romantickou operu Tannhäuser od Richarda Wagnera. Během druhého dějství ji narušili klimatičtí extremisté hlasitými výkřiky o znečištěné planetě a klimatické krizi.

Protesty v opeřeVideo: AP

 
Článek

Svůj téměř hysterický výstup načasovali tak, aby se shodoval se slovy jedné postavy o tom, že „láska je pramen, ze kterého se dá pít“. Na záběrech, které se objevily na sociálních sítích, je nejprve vidět staršího muže, jak vykřikuje z lóže, aby se lidé „probudili“.

„Pramen je znečištěný, pramen je poskvrněný! Pramen je otrávený! Tohle je klimatická nouze! Tohle je klimatická krize!“ volal muž, který z lóže spustil transparent s nápisem: „Na mrtvé planetě žádná opera nebude!“

Pořadatelé museli představení přerušit a za potlesku diváků extremistu vyvedli. Po obnovení představení se ale podobně začala chovat v hledišti jedna žena. Tu vytlačili ze sálu rozhořčení diváci, kteří seděli v jejím sousedství. Na adresu narušitelů představení přitom padaly ostřejší výrazy jako „drž hubu“, „táhni domů“ nebo „jdi do pr…“.

K akci se podle deníku The New York Times přihlásila skupina Extinction Rebellion (Rebelie proti vyhynutí), mezinárodní hnutí, které s pomocí občanské neposlušnosti a odporu bojuje proti klimatickým změnám.

Klimatičtí extremisté posprejovali dětem v Kodani vánoční strom

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám