Hlavní obsah

Na investici za pár stovek málem zapomněl, dnes počítá milióny

Novinky, Vojtěch Pospíšil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Najít třeba v kapse bundy zapomenuté drobné, to se občas stane a vždy to potěší. Nor Kristoffer Koch měl nedávno podstatně větší důvod k radosti. V roce 2009 totiž nakoupil bitcoiny, tedy digitální peněžní měnu, za 150 norských korun (necelých 500 Kč). Transakci vypustil z hlavy a vzpomněl si na ni až po čtyřech letech, kdy měly jeho bitcoiny díky závratnému růstu kurzu miliónovou hodnotu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Koch měnu Bitcoin objevil před čtyřmi lety, když psal práci na téma kódování. Ze zvědavosti nakoupil pět tisíc bitcoinů, jenže na to brzy zapomněl a netušil, že se pomalu stává boháčem. Kurz této decentralizované měny totiž začal výrazně růst.

Mladý Nor před pár dny přiznal televizní stanici NRK, že na nákup, který změnil jeho život, si vzpomněl až letos v dubnu, když se Bitcoinu dostalo širokého mediálního pokrytí kvůli výraznému propadu hodnoty. Výměnný kurz tehdy spadnul z 266 amerických dolarů (asi 5 tisíc Kč) až na 76 dolarů (1500 Kč). Měna od té doby opět posílila a v říjnu se obchodovala kolem hodnoty 200 dolarů.

K penězům se málem nedostal

Vzhledem k nestabilnímu kurzu je těžké určit, kolik vlastně Koch vydělal. Je nutné vztáhnout to k určitému období. V případě října by se tak jím nakoupené bitcoiny měly hodnotu kolem 20 miliónů korun.

Koch už ale všechny nevlastní, pětinu vyměnil za reálné peníze a koupil si za ně byt v Oslu. Zařídil si tak pohodlný život, přitom mu mohly klidně zbýt jen oči pro pláč. Bitcoiny jsou totiž uloženy v souboru zabezpečeném klíčem. A Nor si na něj po letech nemohl vzpomenout. Nakonec se mu to ale podařilo.

„Ani v těch nejdivočejších snech jsem si nepředstavoval, že bych mohl takto zbohatnout,“ řekl Koch stanici NRK.

V Německu soukromé peníze

Bitcoin vytvořil v roce 2009 vývojář vystupující pod pseudonymem Satoši Nakamoto. Měna je navržena tak, aby ji nemohl nikdo ovlivňovat, padělat nebo kontrolovat peněžní toky.

V srpnu došlo k průlomu v historii měny, když německé ministerstvo financí uznalo bitcoiny za „soukromé peníze“. Komerční zisky s nimi spojené je tak možné zdaňovat, naopak soukromé využití je daňových odvodů ušetřeno. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Euru roste konkurence v digitálních bitcoinech

Nová měna nazvaná bitcoin se stává neočekávanou a svým způsobem ilegální konkurencí pro jednotnou evropskou měnu euro. Bitcoiny vznikají na tisících počítačů,...

Výběr článků

Načítám