Hlavní obsah

Na Floridě ulovili obří krajtu, měřila 5,2 metru a vážila skoro metrák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obří krajtu tmavou ulovili na Floridě muži, kteří se vydali chytat tento invazní druh hada do Národní rezervace Big Cypress. Samice krajty, která se jim připlazila do cesty, měřila 523 centimetrů a její hmotnost dosahovala téměř 90 kilogramů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Muži předali svůj úlovek Úřadu pro ochranu přírody jihozápadní Floridy, který krajtu oficiálně změřil a zvážil, než jim předá trofeje. Jeden z lovců plánuje pověsit si doma vypreparovanou lebku a další dva chtějí vystavit vyčiněnou kůži v obchodě se sportovním vybavením a rybářskými návnadami, kde oba pracují.

Svými parametry se tato krajta zařadila mezi rekordní úlovky. Dosud nejdelší krajta tmavá, která byla ulovena v Everglades v loňském roce, sice měřila 580 centimetrů, ale vážila „jen“ 57 kilogramů, napsal zpravodajský server Fox News.

„Máme tato zvířata rádi, jsou to fantastičtí hadi. Když se s nimi v zajetí správně zachází, můžou z nich být krásně poslušná zvířata,“ řekl Fox News jeden z pětice lovců. „Ale do volné přírody Everglades nepatří, protože žerou velké množství původních druhů zvířat,“ dodal.

Krajty tmavé totiž svou žravostí ohrožují nejen kořist, ale také původní druhy predátorů, které připravují o potravu. Někteří z nich už jsou na seznamu ohrožených nebo zranitelných druhů. Jde především o kultovní pumy floridské, podle oficiálních údajů jich ve volné přírodě zbývá méně než 250 jedinců.

Krajty tmavé pocházejí z jihovýchodní Asie, včetně částí Indie, Nepálu, Bhútánu, Bangladéše, Barmy, Thajska, Laosu, Kambodže, Vietnamu, Malajsie a jižní Číny. Tito hadi jsou považováni za polovodní a často se vyskytují v blízkosti vody nebo bažinatých oblastí, ačkoli mohou také lézt po stromech.

V 70. a 80. letech 20. století byly krajty tmavé zavlečeny na Floridu poté, co byly do Spojených států dovezeny tisíce těchto hadů na prodej jako exotičtí domácí mazlíčci. Někteří tito hadi pak byli omylem nebo záměrně vypuštěni, v přírodě se začali rozmnožovat a později vytvořili populaci v jižní oblasti státu, především v ekosystému Everglades.

S ohledem na hrozbu, jakou představují pro původní živočišné druhy, je Florida zakázala chovat jako domácí mazlíčky a místní zákony je umožňují humánně zabíjet po celý rok bez povolenky nebo loveckého lístku.

Dívka si zkušeně poradila se dvěma velkými hady ve stropě

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám