Hlavní obsah

Na Dušičky obyvatelé La Palmy odstraňují sopečný prach ze hřbitovů

Na španělském ostrově La Palma se letos připravují na Dušičky poněkud jinak, než by si místní obyvatelé představovali. Hřbitovy jsou zasypány sopečným prachem, a tak lidé chodí oprašovat náhrobky a čistit jejich okolí. Někteří obyvatelé se ke svým zesnulým blízkým ani nedostanou.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na ostrově La Palma před Dušičkami uklízejí hřbitovyVideo: Reuters

 
Článek

Už šestým týdnem pokračují erupce vulkánu Cumbre Vieja. Desítky obyvatel vesnice Los Llanos de Aridane vyrazily na místní hřbitov a pustily se do úklidových prací.

„Ten popel se strašně špatně dostává dolů,“ postěžovala si jedna z žen na hřbitově pro agenturu Reuters. „Je mi smutno z toho všeho, co se tu stalo,“ dodala.

Na hřbitov se vypraví helikoptéra

Uvědomuje si však, že je na tom stále lépe nežli třeba obyvatelé Las Manchas. Těm totiž tamní hřbitov obklíčila láva a je proto nemožné se k němu dostat. Místní tak alespoň vytvořili vzpomínkový kout, kde zapalují svíčky za své zesnulé.

Sopka na La Palmě chrlí lávové bomby

Koktejl

„Zapálil jsem svíčku za svou ženu doma. Kdyby bylo možné dostat se na hřbitov, tak bych zašel tam, protože tam leží, ale určitě nebudu dávat květiny a svíčky na náves,“ odmítl alternativní řešení jeden z obyvatel Las Manchas.

Na tamní hřbitov by měla 2. října položit věnec helikoptéra, která bude speciálně vypravená pro tento účel.

Reklama

Výběr článků

Načítám