Hlavní obsah

Sopka na La Palmě chrlí lávové bomby

Vulkán Cumbre Vieja na ostrově La Palma se probudil k životu 19. září a od té doby neutichá. Kromě nesmírných škod však díky erupci byly natočeny neobvyklé záběry, které se jen tak zachytit nepodaří. Ve středu byly natočeny záběry lávové bomby, která se valila dolů z kopce.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Sopka Cumbre Vieja chrlí lávové bombyVideo: Reuters

 
Článek

Unikátní záběry pořídil Harri Geiger, německý geochemik a petrolog (petrologie je věda zabývající se vznikem, složením a vlastnostmi hornin).

Čerstvá lávová bomba má zvenku zchladlou „krustu“, zatímco uvnitř je stále tekutá láva. Podle Geigera má tato bomba v průměru okolo jednoho metru, váhu odhadl na zhruba půl tuny.

Jde o takzvaný vulkanoklast, což jsou různě velké úlomky lávy vyvržené při sopečné erupci. Dělí se na několik kategorií podle různých kritérií. Podle velikosti se dělí na jemný popel, hrubý popel, lapily, bomby a bloky.

Nebezpečné lávové střely

V případě bomby má jít o velikost úlomku o průměru 32 až 256 milimetrů, všechno větší už je lávový blok. V anglické terminologii je však každý úlomek o průměru větším než 64 milimetrů nazýván lávovou či vulkanickou bombou.

Dron natočil rozžhavené útroby sopky na La Palmě

Evropa

Bomby představují extrémní nebezpečí, neboť obrovské kusy lávy mohou být sopkou vystřeleny do relativně velké vzdálenosti. V roce 1935 sopka Asama vyvrhla lávovou bombu o průměru 5 až 6 metrů do vzdálenosti 600 metrů.

V roce 2018 byla skupina turistů na výletní lodi zhruba 250 metrů od sopky aktivní sopky Kilauea, když došlo k erupci. Střechu lodi prorazila lávová bomba o velikosti basketbalového míče, 23 lidí bylo zraněno, z toho tři těžce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám