Hlavní obsah

Muže děsily vlastní prsty, po amputaci se mu zlepšil život

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvacetiletý Kanaďan trpí vzácnou poruchou, která způsobuje nutkání nechat si odstranit některou část těla. V tomto případě to byly dva prsty na levé ruce, které mladíkovi působily značné potíže. Po amputaci je již spokojený.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Případ dvacetiletého mladíka zveřejnila doktorka Nadia Nadeauová z katedry psychiatrie na quebecké Lavalově univerzitě. Muž podle ní již od dětství zažíval nepříjemné a traumatizující pocity, že čtvrtý a pátý prst na levé ruce k jeho tělu nepatří. V důsledku toho trpěl mimo jiné podrážděností a nočními můrami, v nichž vídal své prsty uhnívat nebo hořet. Vedle toho však pociťoval také fyzickou bolest.

Jev, který mladému Kanaďanovi ztrpčoval život, se dá označit jako porucha vnímání integrity vlastního těla (BIID – Body Integrity Identity Disorder). Jde o vzácné onemocnění, které se projevuje právě tím, že pacient má tendence zbavit se některé části svého těla. Podle odborníků z Clevelandské univerzity mají tito jedinci v drtivé většině případů pocit, že daná tělesná část k nim zkrátka nepatří.

Lidé s BIID navíc často mají tendence svůj problém vyřešit takříkajíc svépomocí, a tak se nezřídka pouštějí do amputací sami nebo s naprosto neodbornou pomocí, což vede k vážným komplikacím.

Chtěl podvést pojišťovnu, tak si přivodil omrzliny suchým ledem. Přišel o peníze i o nohy

Koktejl

O něčem takovém uvažoval i zmíněný dvacetiletý Kanaďan, ostatně podle serveru People pracoval na pile, tudíž by to pro něj neměl být problém. Ale bál se reakcí okolí, ale také nejbližší rodiny. Za své potíže se totiž styděl, a tak je celý život tajil.

Nakonec se rozhodl vyhledat odbornou pomoc. Vyšetření mozku dopadlo normálně, proto se lékaři nejprve nějaký čas snažili o neinvazivní řešení s nasazením léků a různých terapií. Nic z toho však nepomohlo, a tak nakonec psychiatři našli společnou řeč s ortopedy. Ti první nejprve vysadili silné léky a ti druzí půl roku poté provedli operaci.

Podle zprávy doktorky Nadeauové zapůsobila amputace jako příslovečné mávnutí kouzelným proutkem. „Noční můry a emoční potíže okamžitě ustaly. Značně se snížily i projevy hněvu, muž začal konstruktivně hledět do budoucnosti a také se zlepšily jeho vztahy v rodině i v práci,“ napsala s dodatkem, že mladík ztráty dvou prstů ani náznakem nezalitoval.

„Nyní žije bez znepokojujících starostí s prsty a všechny jeho potíže související s BIID jsou vyřešeny. Amputace mu umožnila žít v souladu s identitou, jak ji sám vnímá,“ uzavřela doktorka Nadia Nadeauová.

Američan si nechal useknout obě chodidla, aby dostal peníze od pojišťovny

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám