Hlavní obsah

Muž si 50 let zveleboval jeskyni, úřady ho teď chtějí vystěhovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nassim Kahlon se před padesáti lety nastěhoval do malé jeskyně na pobřeží u Tel Avivu a za tu dobu ji přeměnil na velké skalní sídlo. Dosud to podle všeho nikomu příliš nevadilo, ale nyní Nassim dostal příkaz k vystěhování.

Foto: Profimedia.cz

Obydlí Nassima Kahlona na izraelské pláži

Článek

Dnes 77letý Nassim Kahlon žil zamlada na pláži ve stanu, ale v roce 1973 se přesunul do malé jeskyně, kterou začal postupně zvětšovat a zvelebovat. Dnes bydlí ve velmi výjimečném sídle s několika místnostmi, schodišti a dalšími objekty. Za tu dobu se jeho obydlí stalo vyhledávanou kuriozitou a sám Nassim nemívá problém turisty pozvat i dovnitř.

Dům totiž stojí zhruba 13 kilometrů severně od tel Avivu ve městě Herzlija, které je vyhledávaným přímořským letoviskem, a tak místní pláže nemají o návštěvníky nouzi. Nassim se však možná bude muset již brzy vystěhovat, protože podle místních úřadů je jeho stavba nelegální a narušuje izraelské pobřeží.

Foto: Profimedia.cz

Obydlí Nassima Kahlona na izraelské pláži

Nassim to rozporuje tím, že z ekologického hlediska je jeho dům naprosto čistý, protože všechno, co ve skále nebo na pláži vytěží, znovu použije na úpravu domu, tudíž všechen materiál zůstává na místě. Dokonce i sklo nebo obklady jsou de facto recyklované, protože Nassim je sbírá na skládkách a v popelnicích ve městě.

Jeho největším argumentem však je skutečnost, že úřady mu již před desítkami let povolily zavést do jeskyně elektřinu. Vedle toho tam má dnes také zavedenou i vodu, a dokonce i telefon. Nassim Kahlon sice potvrzuje, že příkaz k vystěhování dostal již v roce 1974, ale nikdo jej nevymáhal a zavedení sítí je podle něj jasnou legalizací jeho obydlí.

Foto: Profimedia.cz

Nassima Kahlon ve svém domě na pláži

Izraelské úřady však nyní tvrdí, že Nassim způsobil značné škody na izraelském pobřeží, ohrožuje veřejnost a jeho stavba zmenšila prostor pro průchod veřejnosti po pláži. Vedle toho tasí také bezpečnostní riziko, protože nedaleko se nachází opuštěný objekt bývalé zbrojovky, kde došlo v roce 1992 k velkému výbuchu. A ačkoliv by se podle odborníků neměly v oblasti vyskytovat žádné zbytky ostré munice, podle serveru Fox News tam k další explozi došlo minulý měsíc.

Ale nakonec to možná s vystěhováním nebude tak žhavé ani tentokrát, protože v současnosti se vedení města Herzlija a ministerstvo obviňují, kdo může za současný stav a jak se má řešit. A nějakou dobu jistě potrvají i soudní tahanice, protože Nassimova rodina a přátelé otevřeli sbírku, pomocí které chtějí financovat právníky.

„Ale já odtud stejně neodejdu. Nemám žádný jiný domov a nemám kam jít, takže jsem připraven, že mě tady pohřbí,“ tvrdí sám obyvatel unikátního jeskynního domu.

Lupič na útěku se kvůli pětistovce sám na 14 let uvěznil v jeskyni

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám