Hlavní obsah

Muž přežil zásah harpunou jen dva centimetry od jeho srdce

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Canberra

Australan Brett Clarke přežil postřelení harpunou, která mu prošla hrudníkem, nabodla plíci a pouhé dva centimetry projela vedle jeho srdce. Muž svá zranění přežil a zotavuje se v nemocnici.

Foto: Profimedia.cz

Potápění mohlo pro muže skončit tragicky. Ilustrační foto

Článek

Brett Clarke se potápěl u jižních břehů australského státu Victoria se svými přáteli, když ho z ničeho nic zezadu zasáhlo metr dlouhé kopí vypálené nešťastnou náhodou z harpuny jeho kamaráda Jima Bignesse.

"Bylo to neuvěřitelné, projelo mi skrz žebra přímo do levé plíce. Sestřičky v nemocnici mi říkaly, že musím mít někoho nahoře, kdo nade mnou drží ochrannou ruku. Minulo mi to srdce jen o milimetry. Jsme velmi šťastný člověk," řekl Clarke pro Australian Broadcasting Corporation.

Poté, co byl střelen, snažil se Clarke plavat zpět na břeh, ale vlny ho hodily na šelf, který mu zatlačil kopí ještě dále do jeho těla. V obrovských bolestech se snažil zůstat klidný a soustředil se jen na to, aby neomdlel a správně dýchal. Nakonec se mu opravdu povedlo dostat na břeh, kde jeho přátelé zavolali leteckou ambulanci.

Dostávali mu vzduch z plíce

Medik Kyle Lee, který na místo dorazil, naše Clarka ještě s kopím v těle.

"Byla to taková ocelová tyč, asi metr dlouhá. Pronikla mu vnitřními orgány až do plíce. Byl stále při vědomí, ale musel jsem mu dostat vzduch z plíce, který se mu tam dostával z rány a komplikoval mu dýchání. Dal jsem mu nějaké prášky proti bolesti a pak už se jen postaral o jeho bezpečnou přepravu do nemocnice," uvedl záchranář.

Reklama

Výběr článků

Načítám