Hlavní obsah

Motýli pili želvám slzy. Potřebovali svatební dar

Novinky, tcs

Říká se, že zoufalé situace potřebují zoufalá řešení. A když motýli nutně potřebují sodík, vezmou si ho kdekoli, kde se tato v amazonském pralese poměrně vzácná látka vyskytne. Slané slzy pomalu pohybujících se obojživelníků jsou pak snadným zdrojem, který motýli rádi využívají.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Motýli pili slzy želvyVideo: Caters News, AP

 
Článek

Neobvyklé záběry zachytil dvaatřicetiletý biolog Phil Torres na břehu peruánské řeky Tambopata, když pracoval na filmovém dokumentu. „Za sedm let, co pracuji v Amazonii, jsem viděl stovky, ne-li tisíce želv na břehu, ale je opravdu vzácné je vidět obklopené motýly,“ svěřil se Torres agentuře Caters TV.

Sodík obsažený v soli je nesmírně důležitý pro motýlí samce rozličných motýlích druhů. Používají ho totiž jako „svatební dar“. Ten pak předávají samičce během dvoření nebo páření. Samičky ho využijí při tvorbě vajíčka.

V amazonské džungli je sodík poměrně vzácný, protože je celá oblast hodně vzdálená od oceánu. Slané želví slzy jsou tedy pro motýly vítaným zdrojem tohoto prvku. „Na videu je asi osm druhů motýlů, což ukazuje, jak je tento fenomén mezi motýly rozšířený,“ dodal Torres.

Želvy pochopitelně nepláčou proto, že by byly smutné. Slzy pomáhají zbavovat oči nečistot a vylučuje se v nich přebytečné množství soli v želvím těle. Podle vědců je pravděpodobné, že želvy nálety motýlů netrpí. Když je ale obklopí opravdu velké hejno, mohou snadno ztratit orientaci.

Reklama

Výběr článků

Načítám