Hlavní obsah

Mnichovské letiště pořídilo hangáru dveře s dírou uprostřed, aby se do něj vešlo největší letadlo světa

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Airbus A380 je největším dopravním letounem na světě a pojme až 853 cestujících. S obrovskými rozměry ale přichází i problémy,které je třeba řešit poněkud netradičně. Mnichovské letiště muselo pro letoun společnosti Lufthansa zřídit speciální dveře, aby se vůbec vešlo do technického hangáru. Dveře mají uprostřed otvor, kterým ocas letadla vyčuhuje ven.

Foto: Alex Tino Friedel/Flughafen München GmbH/dpa, Profimedia.cz

Airbus A380 na mnichovském letišti v hangáru opatřeném speciálními dveřmi.

Článek

Mezinárodní letiště v Mnichově slouží od března letošního roku jako základna pro leteckou společnost Lufthansa,která se sem přistěhovala z Frankfurtu. V letadlové flotile německé společnosti se však nachází rovněž 14 letounů Airbus A380, který se svými rozměry obyčejným letadlům vymyká. Pro pět z nich je nyní domovským letištěm právě to mnichovské.

Jak informoval server Daily Mail,muselo se tomu mnichovské letiště přizpůsobit. Aby se letadlo, které na délku měří 72 metrů, mělo kam vejít, muselo letiště vyrobit speciální dveře k jednomu ze svých technických hangárů. Ty jsou opatřeny speciálním otvorem uprostřed, který po uzavření obepne ocas letadla přesahující ven. Důvodem je zvýšení komfortu techniků.

Dvacetitunové dveře

Než byly dveře vyrobeny, letadlo muselo být obsluhováno v otevřeném hangáru a pracovníci byli vystaveni rozmarům počasí. Vyrobit dveře trvalo čtyři týdny. Jsou vysoké 22 metrů, široké 11metrů a váží 20 tun.

Letoun Airbus A380 byl poprvé vyroben v roce 2005 a do bežného provozu zařazen o dva roky později. Při běžném rozdělení tříd pro cestující pojme 525 pasažérů, pokud by však všechna sedadla byla zařazena do třídy economy, vešlo by se do něj 853 cestujících.

Je největším dopravním letadlem, které kdy létalo. Větší už jsou pouze nákladní letadla Antonov An-225, hydroplán Hughes H-4 Hercules, Boeing 747 Dreamlifter a  vzducholoď Hindenburg.

Reklama

Výběr článků

Načítám